Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в місті Батурин (Чернігівська область) 5 листопада 1702 року у генерального писаря Пилипа Орлика народився син Григор. Згодом вони будуть змушені покинути Україну. Пилип Орлик буде гетьманувати понад тридцять років, але більша частина його гетьманства пройде в еміграції. Григор Орлик стане визначним державним і військовим діячем Франції, генералом і довіреною особою короля Людовіка XV, отримає графський титул і велику кількість європейських нагород. В 1747 році Г.Орлик одружиться на Луїзі-Олені де Брюн де Дентельвіль і стане володарем значних земель у Франції. Під Парижем він буде мати замок. В середині ХХ ст. на землях, що колись належали Григору Орлику буде побудований міжнародний аеропорт “Орлі”...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Японія святкує День дівчаток

Світ навколо нас 28758 переглядів

Опубліковано - 3.03.2006 19:59 | Всі новини | Версія для друку

Японія святкує День дівчаток
Японія святкує День дівчаток
В цей день країна ранішнього сонця перетворюється на країну ляльок - іграшки прикрашають практичну кожну японську оселю.

«Хіна мацурі» – саме так звучить японською День дівчат, або свято ляльок – одне з улюблених свят у країні.

Споконвічно в цій країні лялька виконувала ритуал позбавлення від хвороб і нещасть. Давні маги переносили все зло на паперові фігурки і пускали їх по воді. Згодом первісний зміст свята був утрачений, і лялька стала своєрідним символом благополуччя родини.

У цей день у кожному будинку, де є дівчинка, влаштовується виставка ляльок. Ці ляльки служать не для гри: весь рік вони зберігаються в коробках і їх дістають для показу тільки на свято. Дуже гарні ляльки, зроблені з паперу, дерева або глини, передаються в спадщину з покоління в покоління.

У День дівчат японські матері моляться за своїх донечок, щоб ті мали щасливу долю. Оскільки невід’ємним атрибутом дівчинки є лялька, в родинах, де є дівчатка, їхні батьки одягають усіх ляльок у сукні ніжно-персикового кольору та виставляють на спеціальні стелажі-драбинки.

Ляльки починають виставляти в перший же рік після народження в родині дівчинки. Іноді дівчина, вийшовши заміж, влаштовує свято сама для себе доти, поки в неї не народиться донька. Ляльки передаються в спадщину від батьків чи бабусі по материнській лінії.

Існує визначений набір і порядок розташування ляльок. Звичайно їх встановлюють на 5–7-ступінчатій драбинці, покритій червоною тканиною.

Мінімальний «основний» набір — 15 ляльок. На самому верху розташовуються, що сидять на троні імператор і імператриця. На наступній сходинці — 3 фрейліни, що підносять величним особам саке. На сходинку нижче — маленький оркестр із 5 музикантів з барабанами і флейтами. На наступній сходинці — 2 стражі, один із яких озброєний довгими мечами, а інший — луком і стрілами, а ще нижче — 3 слуги. На 6-й і 7-й сходинці установлюють мініатюрні іграшкові меблі, посуд, маленькі деревця в горщиках, іграшкові ліхтарі, паланкін, у якому возили знатну даму. Крім 15 обов'язкових ляльок, на поличці можуть розташовуватися й інші іграшки. Так, наприклад, серед ляльок у стародавньому вбранні сьогодні можна побачити популярних кіногероїв і спортсменів.

Святкову поличку звичайно, встановлюють напередодні Дня ляльок, вона стоїть протягом 3 днів, після чого її розбирають. У цей час дитина може не тільки любуватися ляльками, але і грати з ними. Якщо не забрати цих ляльок після закінчення свята, то дівчина може довго не вийти заміж.

Свято «Хіна мацурі» є своєрідною перевіркою, наскільки добре маленькі дівчата засвоїли правила гостинності й етикету. Вони запрошують у гості інших дітей, пригощають їх і розважають. Свято «Хіна мацурі» розвиває вміння милуватися й насолоджуватися красою предметів, не перетворюючи їх у повсякденні іграшки.

Святкують День дівчат не тільки в колі сім’ї. У японському місті Кацуура в магазинах виставили понад двадцять тисяч ляльок, повідомляє 5 канал.

Власники крамниць кажуть, що крім вшанування свята, в такий спосіб можна заробити чимало грошей.

Ісао Такараші, організатор фестивалю:
- Наша мета – привабити туристів до нашого міста. Ми також сподіваємося, що в крамницях люди не просто купуватимуть ляльки, а й спілкуватимуться одне з одним.


Відзначати День дівчат розпочали ще в 16 столітті. Японці вірять, що лялька здатна відвернути лихо від дитини. Отже життя малюка буде довгим та щасливим.

У японському посольстві в Україні в День дівчаток улаштували традиційну виставку ляльок

Національним - свято ляльок стало з другої половини XVIII століття. Своєю популярністю воно зобов'язане восьмому сенгуну з династії Токугава - Йосімуне, у якого було багато дочок, повідомляють "Подробности" . До давньої традиції додався звичай влаштовувати в будинках, де є дівчатка, виставки ляльок, що зображують звичаї імператорського двору. Виставляли також різні домашні речі й обов'язково атрибути чайної церемонії. Усе це розміщували на спеціальній підставці-драбинці. Обрядові ляльки розташовувалися на ній відповідно до соціальної ієрархії: угорі - імператор з імператрицею, нижче - фрейліни, музиканти, охоронці, слуги. Виставку прикрашали квітами персика, що символізує найкращі якості дівчини - ніжність, грацію, жіночність. Коли в родині народжувалася дівчинка, подібні ляльки були найкращим подарунком і обов'язковою частиною посагу нареченої.

Ікує Тасоко, третій секретар посольства Японії в Україні:
- Ляльки для Свята дівчат передаються з покоління в покоління і вважаються сімейною реліквією. Якщо лялька об'ємна, зроблена за всіма правилами - вважається, що в неї є душа.


Ляльок виставляють напередодні свята дівчат. Розбирають виставку до заходу сонця 3 березня, інакше дівчина ризикує залишитися незаміжньою. Японці свято шанують цю традицію і вже 4 березня ритуальні драбинки надійно заховані подалі, до наступного свята.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Тільки осягнувши минуле, люди будуть здатні на пророцтва, що спрямовані в майбутнє”
Дмитро Волкогонов

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.