Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Археологічна сенсація. Колесо, яке знайшли на Одещині, виявилося найдавнішим у Європі

За межею віків Регіон: Одеська область 15999 переглядів

Опубліковано - 22.04.2007 04:05 | Всі новини | Версія для друку

Колесо на території України має більш давню історію - про це свідчать керамічні моделі (на фото) прадавніх возів часів існування Трипільської цивілізації
Колесо на території України має більш давню історію - про це свідчать керамічні моделі (на фото) прадавніх возів часів існування Трипільської цивілізації
Унікальній знахідці – чотири з половиною тисячі років. Одеське колесо лише на тисячу років молодше за шумерське, знайдене в Месопотамії. Вік нашого підтвердив радіовуглецевий аналіз. Історики навіть не можуть оцінити його вартість.

Колесо разом із возом знайшли біля поховання знатного вельможі часів енеоліту, а саме - ямної культури (2-а половина 3-го - початок 2-го тисячоліття до н. е. )

На тривалий час колесо залишили в запасниках Одеського археологічного музею. І лише зараз - після радіо-вуглецевого аналізу - підтвердилися найсміливіші припущення: це дійсно світова сенсація. Жодна знахідка європейських археологів до цього не була настільки цінною, - пишається археолог, який його відкопав.

Сергій Охотников, заступник директора Одеського археологічного музею:
“Для мене це була одна з перших експедицій, якщо не найперша, по-друге, - така знахідка вельми рідкісна для археолога. Знахідок коліс від Дунаю до Криму не більше десятка, а наша - одна з тих, що краще збереглися.”
За чотири з половиною тисячі років дерев’яний пристрій став схожим на купку вуглинок
За чотири з половиною тисячі років дерев’яний пристрій став схожим на купку вуглинок
Нині сенсаційну знахідку перевезли в Одеський археологічний музей. За чотири з половиною тисячі років дерев'яний пристрій став схожим на купку вуглинок, але все ж зберіг форму. Решта - чотири колеса, знайдених археологами — розсипалися в порох.

Сергій Охотников:
“Ми його викопали цілком, відреставрували, але, не дивлячись на всі наші старання, - воно розсипалося на невеликі шматочки. Проте, уявлення про зовнішній вигляд цього колеса, про зовнішній вигляд воза, якому воно належало, у нас все-таки є.”
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За межею віків»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Історія має свою правду, легенда - свою”
Віктор Гюго

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.