Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Президент Ющенко зустрівся із робочою групою переговорників на їхнє прохання. Діалогу не вийшло

Подія дня 12152 перегляди

Опубліковано - 10.05.2007 23:37 | Всі новини | Версія для друку

Президент Ющенко зустрівся із робочою групою переговорників на їхнє прохання. Діалогу не вийшло
Президент Ющенко зустрівся із робочою групою переговорників на їхнє прохання. Діалогу не вийшло
Президент вимагає від робочої групи домовитися про можливість остаточно домовитися про дату дострокових виборів. Якщо домовитися не вдасться - вони все одно відбудуться. Бо питання Указів Президента - не обговорюється, їх потрібно виконувати.

Це сказав Президент Ющенко на зустрічі із робочою групою із вегулювання політичної кризи. Президент також зазначив, відповідаючи на закид лідера КПУ Симоненка про подвійні вибори, що сьогодні в Україні є парламентська криза, а не криза влади як такої. Тому потрібні саме дострокові вибори парламенту, правляча коаліція якого потурала Конституцію.

Політична криза не може затягуватися і має бути вирішена швидко через зусилля спеціально створеної робочої групи, заявив Президент України Віктор Ющенко. “Шановні колеги, нам треба шукати достатньо швидку відповідь на вихід із політичної кризи. У вас немає часу на те, щоб це рішення гальмувалося”, – сказав Глава держави, відкриваючи зустріч зі спільною робочою групою з підготовки нормативно-правових актів, пов’язаних із проведенням позачергових виборів до Верховної Ради.

Глава держави нагадав, що під час його переговорів із Прем’єр-міністром було досягнуто принципової домовленості про проведення дострокових виборів. “А ті строки, які передбачені Конституцією для дострокових виборів, мають бути узгоджені з вашою позицією – позицією лідерів фракцій і партій”, – сказав В. Ющенко. “Мене дивує, що група усунулася від переговорів про дату виборів – основне завдання, яке ставилося перед нею”, – наголосив Президент.

За словами Президента, судячи з коментарів деяких учасників групи, у ній домінують інші завдання, ніж ті, що ставилися з самого початку. Він нагадав, що група працює вже п’ять днів і оскільки робота затягується, це свідчить, що у “гру вступають політичні спекуляції”.

Ющенко відзначив, що домовленість про дату виборів має стати демонстрацією того, що сторони конфлікту знайшли вихід із кризи. “Для цього й була створена робоча група”, – сказав він.

Президент України закликав членів робочої групи знайти компроміс у питанні імперативного мандату.

Глава держави наголосив, що сьогодні за столом сидять “політичні сили, які повинні врешті-решт навчитися домовлятися”. При цьому Віктор Ющенко зазначив, що робоча група працює 5 днів, але кожен день виникають нові вимоги з боку коаліції. “Ідея малого пакету родилася б тільки при одній умові, якби за цим столом сиділи відповідальні політичні сили, які б дбали про національні пріоритеті і національний спокій”, - сказав Президент.

Він наголосив, що члени робочої групи мають знайти спільну точку зору, яка б в подальшому не призводила до порушення принципів формування коаліції. “Я не люблю слова “імперативний мандат”, але формулювання, яке ви повинні прийняти, має засвідчувати вам і нації, що ніхто після проведення виборів до Верховної Ради більше на київських пагорбах не ревізуватиме результати виборів, і ніхто пальчиком не кличе до своїх фракції одного-двох народних депутатів, ще потім двох…а потім кажуть буде 300”, - сказав Ющенко.

При цьому глава держави наголосив, що криза, яка існує, є “кризою не на Банковій, а кризою на Грушевського”. “Давайте будемо шукати спосіб, як виходити з цього”, - закликав Президент.

Лідер БЮТ Юлія Тпмошенко пропонує провести дострокові вибори до парламенту 8 липня.

Про це вона заявила сьогодні під час виступу на зустрічі Президента України Віктора Ющенка з представниками робочої групи з підготовик до проведення дострокових парламентських виборів.

За її словами, за сьогоднішній вечір необхідно закінчити погодження тих документів, які вже напрацьовані робочою групою.

Тимошенко зазначила, що це б дало змогу вже завтра винести пакет законопроектів на розгляд парламенту і прийняти його.

Після цього, наголосила лідер БЮТ, “можна переносити дострокові вибори з 24 червня на 8 липня”.

За словами Юлії Тимошенко, якщо коаліція погоджується на таку пропозицію, то БЮТ “готовий працювати і вдень, і вночі для того, щоб забезпечити нормальне проведення дострокових виборів”.

Вона також наголосила, що на даний час узгоджений перелік документів практично вже напрацьований і немає ніяких проблем у його прийнятті. Водночас, за її словами, кожен день виникають нові вимоги з боку представників коаліції, зокрема, щодо внесення змін до Конституції.

“Внесення нової пропозиції, що потрібно зараз міняти Конституцію на ходу і не проводити дострокові вибори, лише поглиблює кризу і не дає нормального виходу з цієї ситуації”, - сказала Тимошенко.

В той же час, за її словами, БЮТ підтримує пропозицію щодо створення єдиного реєстру виборців, однак вважає, що сформувати його можна не раніше 1 січня 2008 року. “Благими намірами фактично і реально затягується проведення виборів”, - сказала Тимошенко.

При цьому лідер БЮТ наголосила, що на сьогодні існує єдиний легітимний термін проведення виборів – 24 червня. Вона нагадала, що Президент України для створення “політичного комфорту” добровільно заявив, що може відтермінувати проведення виборів, якщо робоча група напрацює необхідний пакет законопроектів та погодить дату виборів.

Вона підкреслила, що у роботі спільної робочої групи мають бути зацікавлені усі політичні сили, оскільки це “може дати нову дату проведення виборів”. “Якщо робоча група не зможе створити консенсусне рішення, проекти документів і зробити усі необхідні кроки для визначення спільної дати дострокових виборів, яка сприймається усіма політичними силами, залишається дата 24 червня, яку ніхто не відміняв”, - наголосила Тимошенко.

Лідер “Нашої України” В’ячеслав Кириленко вважає за доцільне змінити формат робочої групи з підготовки дострокових парламентських виборів..

Про це він сказав під час звіту робочої групи у Президента України Віктора Ющенка.

Кириленко висловив стурбованість, що після кількох днів роботи групи до непродуктивної позиції КПУ і СПУ практично приєднується партія Регіонів.

“У такий спосіб ми можемо говорити, що на рівні робочої групи принципові домовленості між Президентом і прем’єр-міністром реалізувати не вдається. У цьому випадку доцільно говорити про зміну формату робочої групи так, щоб у переговорах брали участь лише ті політичні сили, які зацікавлені у розв’язанні парламентської кризи у швидкий термін, а не через кілька років, або говорити про інший способи роботи і виходу з ситуації”, - сказав він.

Ліден НУ підтвердив, що всі документи, які входять в “малий пакет”, практично готові. На його переконання, ці документи можуть бути ухвалені у швидкий термін, протягом одного дня пленарних засідань Верховної Ради. “На мою думку, якщо буде відповідне рішення Президента України, то ми можемо взяти участь у таких пленарних засіданнях. Якщо ми не вклалися у термін, поставлений Президентом і прем’єр-міністром, а саме - 8 травня, то це означає, що ми можемо повернутися до такої можливості і взяти участь у пленарному засіданні чи 11, чи 12 травня включно із суботою”, - додав він.

За словами лідера “Нашої України”, робоча група досягла одного результату - це парафований протокол.

Він зазначив, що робоча група стикається із внесенням нових вимог з боку правлячої коаліції, головним чином від фракцій КПУ і СПУ, та уряду. Саме вони, за словами Кириленка, уже практично всупереч парафованому протоколу внесли низку пропозицій.

Кириленко зазначив, що в “Нашій Україні” не хотіли б, щоб закон про Державний реєстр виборців використовувався як привід унеможливити позачергові парламентські вибори щонайменше у найближчі два роки, оскільки найстисліші процедури, потрібні для реалізації лише частини основних норм закону про цей реєстр, потребують часу до 1 січня 2008 року. “Значить, прикриваючись законом про реєстр виборців, насправді частина правлячої коаліції хотіла б унеможливити проведення позачергової кампанії взагалі”, - сказав він, зазначивши, що всі попередні виборчі кампанії проводилися без Державного реєстру виборців.

На думу лідера “ Нашої України”, уточнені списки виборців при політичному бажанні і спільному взаємному контролі можуть вирішити цю проблему без зайвих посилань на неї.

Окрім цього, сказав Кириленко, була внесена пропозиція організувати позачергові парламентські вибори лише на підставі внесення змін до Конституції. “Це є ключовою ревізією домовленостей між Президентом і прем’єр-міністром, оскільки зміни до Конституції, які б надали Верховній Раді додаткові підстави для саморозпуску, потребують тривалого часу і необхідної кількості голосів. “Ми сумніваємось, що правляча коаліція проголосує за саморозпуск Верховної Ради. Таким чином, ця пропозиція, на якій наполягають комуністи та соціалісти за мовчазної згоди Партії регіонів, унеможливлює подальший продуктивний процес взагалі”,- додав Кириленко

Координатор парламентської більшості, лідер фракції партії Регіонів Раїса Богатирьова вважає, що 24 червня вибори можна провести, але без партії Регіонів, КПУ та СПУ.

Зокрема, Богатирьова зазначила, що вибори «можна провести і 24, але цілком зрозуміло, що без трьох політичних сил».

«Це не шантаж, це не поза така. Це біль за людей, громадян, які підтримують саме сьогодні партії, які створили коаліцію», - наголосила вона.

Вона також піддала гострій критиці представників опозиції і, зокрема, Олександра Турчинова з приводу тих оцінок, що нібито представники коаліції затягують роботу з вирішення питань, які розглядаються на робочій групі. За її словами, «головне, що ті, хто сьогодні намагаються дати оцінку, в робочій групі, крім таблички, жодного разу не брали участі, а зараз говорять і про реєстр, що ми там не таку розмову ведемо». «Це не чесно, це не морально», - зазначила Богатирьова.

За її словами, представники коаліції говорять про необхідність провести вибори восени, виходячи з того, що буде можливість прийняти зміни до законодавства, а також - якщо і не зробити реєстру виборців, - то підготувати такі списки, які влаштовуватимуть всі політичні сили і в першу чергу виборців.

«Я відкидаю будь-які звинувачення на адресу політичної сили, яку я представляю, що ми затягуємо цей переговорний процес, і звертаюсь до своїх опонентів уникати таких коментарів і таких дій, які можуть призвести до того, що оцей стіл буде сьогодні, а далі будуть вже події розвиватися так, що ні ви, ні ми не будемо впливати на них», - заявила вона

Богатирьова також наголосила, що на робочій групі дата проведення виборів була винесена за рамки не тому, що не хотіли її визначати, а просто на початковому етапі необхідно було уникнути протиріч на цьому грунті і, крім того, дати можливість в подальшому, коли будуть підготовлені всі питання, щоб Президент України і прем’єр-міністр України могли домовитися з приводу дати позачергових виборів.
Голова Ради громадськості при Президентові України Іван Плющ вважає, що Спільна робоча група з підготовки дострокових парламентських виборів повинна надати Президенту України Віктору Ющенку і прем’єр-міністру України Віктору Януковичу технологічні розрахунки щодо дати проведення позачергових виборів.

Таку думку Плющ висловив сьогодні під час звіту у Президента України про результати роботи Спільної робочої групи з підготовки дострокових парламентських виборів.

“За 5 днів роботи проведена велика робота, і ця робота могла б бути завершена при бажанні обох сторін виконати доручення Президента і прем’єр-міністра. Я маю на увазі, що прем’єр-міністр публічно визнав положення, що вихід з політичної кризи можливий тільки через дострокові вибори, виконуючи у тому числі й резолюцію ПАРЄ”, - сказав Плющ.

За його словами, дату проведення позачергових виборів “безпосередньо назвуть саме Віктор Андрійович і Віктор Федорович”. “А ми повинні у цей термін, які у нас є, напрацювати технологічно і запропонувати ці дати. І ми обговорювали їх, не треба тут дивуватися, вони розходилися – від 24 червня до останньої неділі жовтня, і з деякими проміжними датами – чи то 8 липня, чи то 9 вересня”, – додав він.

Плющ також запропонував сьогодні завізувати малий пакет документів. “Знаючи підготовку малого пакету – це 4 блоки, вони сьогодні в такому стані, що якби ваша добра воля, підкреслюю у черговий раз, щоб ви завізували – тут п’ять керівників фракцій, то завтра, вважайте, це рішення Верховної Ради. І ми тоді можемо домовлятися про конкретні терміни і просити Президента, щоб він змінив норму Указу про 24 червня чи то на 8 липня, чи то на 1 липня”, - зазначив голова Ради громадськості при Президентові України.

На його думку, при наявності доброї волі група може “завтра до обіду запропонувати Президенту і прем’єру пакет документів і сказати їм, що з наших технологічних розрахунків ваше право змінити 24 червня на 1 липня або на 8 липня”. “Все решта приймається і сесія працює відповідно до статті Конституцію у режимі комітетів і інших формах праці, а коли ситуація потребує зібрати пленарне засідання, воно збирається консенсусом за візуванням керівників депутатських фракцій і політичних партій”, - запропонував Плющ.

Він також вважає безпідставними вимоги фракції КПУ внести до пакету документів проект щодо внесення змін до Конституції. “У нас записаний такий пункт – створити робочу комісію з напрацювання нової редакції Конституції. Хай вона працює, і ми обов’язково за рік, півтора чи два приймемо цю Конституцію”. “В який спосіб – ми також з вами дискутували”, - нагадав Плющ. “Ми запропонували одну з форм – на референдумі”, - зазначив він. “Микола Янович Азаров завізував протокол з одним зауваженням, він не приймає, що на референдумі – це його право і ми не ображалися. Буде час і ми будемо це обговорювати. А сьогодні говорити про прийняття конституційних змін – не хотіти виконувати тих функцій, які нам доручили Президент і прем’єр”, - вважає Плющ.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Подія дня»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Слово, що йде від серця, проникає в серце”
Нізамі

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.