Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Київ був найбільшим містом Європи у ХІ сторіччі, в п’ятдесят разів більшим за Лондон, в десять – за Париж. Досяг свого розквіту за Ярослава Мудрого (1010-1054 н.е.), який поріднився з королівськими родинами Франції, Норвегії, Румунії та Польщі. Німецький церковний діяч XІ століття єпископ із Саксонії Титмар Мерзебурзький у своїй «Хроніці» у 1012 - 1018 роках, характеризує Київ як «велике місто, у якому більш 400 церков, 8 ринків, незліченна кількість жителів». На початку ХІ століття теперішня столиця України мала 50 тисяч населення. Для порівняння, у Лондоні на той час мешкало 20 тисяч жителів. Німецький хроніст XІ століття Адам Бременський називав Київ «суперником костянтинопільського скіпетра, найчарівнішої прикраси Греції».
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Українці масово рятують лелек від холоду та голоду

Довкілля 12763 перегляди

Опубліковано - 20.03.2018 03:32 | Всі новини | Версія для друку

Захисники довкілля просять повідомляти про місце розміщення птахів
Захисники довкілля просять повідомляти про місце розміщення птахів
Лелеки, які повернулися з вирію, потерпають від холоду і голоду. Наразі їх рятують екологи, активісти та працівники Державної служби з надзвичайних ситуацій.

У Чернівцях рятувальники попіклувалися про сотню лелек, які повернулися на буковинські водойми. За інформацією прес-служби Управління ДСНС України у Чернівецькій області, 18 березня на лінію 101 надійшло повідомлення, що у Чернівцях на вул. Фестивальній до водойми прилетіли лелеки. Через низьку температуру повітря близько сотні птахів почали замерзати та потребували допомоги. Місцеві жителі, помітивши це, звернулися до Служби порятунку.

«На виклик прибули рятувальники, котрі розмістили неподалік місця перебування лелек солому та насипали корму, аби птахи мали де зігрітися та чим поживитися», - йдеться у повідомленні.

Ще одного лелеку врятували у селі Атаки Хотинського району. Місцеві жителі повідомили рятувальників про те, що в гнізді на електроопорі замерзає птах. Фахівці Державної пожежно-рятувальної частини № 7 за допомогою драбини дісталися до гнізда лелеки, зняли птаха та передали його людям.

Кілька десятків лелек врятовано небайдужими у Коломиї на Івано-Франківщині, розповів активіст Михайло Височанський.

«Ми лопатами розчистили ставки від снігу, підкидали туди сіно, їжу», - розповідає Височанський.
У місті Глиняни на Львівщині долею птахів переймався сам міський голова. Він звернувся до людей через соцмережі, щоб разом допомогти лелекам вижити у засніженому полі, на яке вони приземлилися, повернувшись із вирію. «Надзвичайна ситуація склалась на вигоні біля річки Тимковецький потік у місті Глиняни (неподалік Львова): негода застала зненацька велику кількість лелек - десь біля 50 птахів. Друзі! Хто має можливість та бажання допомогти лелекам, підходьте з лопатами, щоб розчистити ділянку від снігу. Корм та солому для підстилки я підвезу», - написав у Facebook Ігор Шульга.

Його заклик не залишився без відповіді. Люди масово прийшли на допомогу птахам. І вже незабаром ініціатор гуманітарної акції розмістив фотографію врятованих лелек і написав: «Це ті самі лелеки, заховалися від вітру, ми завезли і розсипали солому, а поверх неї посипали корм, тушки курей, маємо надію, що вони знайдуть корм. Всім дуже дякую за підтримку».

Міський голова подякував за допомогу місцевій птахофабриці «Улар» та поіменно усім учасникам акції.

Не залишилися осторонь і екологи. «Екологічний клуб «Край» розповсюдив інформацію про те, як потрібно діяти, щоб врятувати лелек, які, повернувшись із теплих країв, застали морозну погоду та глибокий сніг.

Захисники довкілля просять повідомляти про місце розміщення птахів представникам місцевої влади, вчителям місцевих шкіл або керівникам громадської природоохоронної організації, просто небайдужим людям.

Крім того, вони радять не лякати птахів, не підходити до них близько, адже кожне їх здіймання у небо - це витрата енергії, що дуже небезпечно для їх життя саме зараз.

На відстані 10-15 м до місця розташування птахів слід очистити невелику ділянку та викласти на підготовлені місця сіно, солому, сухі багаторічні трави, хмиз, дрібні гілки, кукурудзянку тощо. І саме на це місце носити птахам їсти. Годувати лелек фахівці радять живою прісноводною або відігрітою мороженою рибою, гризунами, жабами, або м’ясом. Окрім того, лелеки можуть їсти усе, що їдять домашні свійські птахи: зерно, хліб, варену картоплю та ін.

Якщо птахи зовсім ослаблені (не реагують на рухи людей), то їх потрібно забрати, відігріти і тимчасово розмістити в хлівах або інших господарських будівлях разом із домашніми тваринами.


У переписці з міським головою Глинян готовність розмістити ослаблених птахів у стійлах та хлівах висловили чимало місцевих мешканців.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Довкілля»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

3нання буває двох видів. Ми самі знаємо предмет або ж знаємо, де знайти про нього відомості ”
Бенджамін Франклін

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.