Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Надлишкова техніка під час війни? Пояснення прокуратури

Скандал 7267 переглядів

Опубліковано - 28.03.2018 15:01 | Всі новини | Версія для друку

Надлишкова техніка під час війни? Пояснення прокуратури
Надлишкова техніка під час війни? Пояснення прокуратури
У військовій прокуратурі заявили, що виявлена на Житомирщині техніка насправді вже не була військовою, а лише “мала явно військове походження” і розпродавалася законно.

Мова йде про техніку, яку раніше виявила поліція у Новоград-Волинському районі. Тоді правоохоронці заявили, що знайшли "схему розкрадання спеціальної техніки та транспортних засобів" кількістю близько 200 одиниць.

Згодом формулювання "схему розкрадання" у прес-релізі поліції замінили на "ознаки розкрадання".

Оголошення про продаж у Новограді-Волинському "техніки з консервації" можна знайти в інтернеті.

"Демілітаризована техніка"

Військова прокуратура запевняє, що виявлена техніка насправді "не є бойовою і взагалі не є військовою", а вважається "демілатризованою" - тобто офіційно списаною.

Зокрема мова йде про 196 одиниць техніки:

93 автомобілі й тягачі;
98 причепів, кунгів та цистерн;
4 бронетранспортери (БТР);
1 броньована розвідувально-дозорна машина (БРДМ).

Саму техніку виявили під час розслідування крадіжки нафтопродуктів з нафтопроводу "Дружба", коли натрапили на цистерни та техніку, що "мають явно військове походження". Через це і вирішили провести її перевірку.

У прокуратурі кажуть, що вже перевірили документи на 17 одиниць техніки, і договори підтверджують законність їх списання і продажу протягом 2013-2016 років.

"Ця техніка реалізовувалася, як надлишкове майно, і цим займалися уповноважені підприємства", - кажуть у прокуратурі.

Там додають, що за законом розпродувалася техніка, яка відслужила свій термін експлуатації та яку економічно невигідно відновлювати.

Не була в АТО

У якої саме військової частини відчужувалася техніка, там не уточнили.

Новоград-Волинський - місце базування 30-ї механізованої бригади, яка бере активну участь у бойових діях на Донбасі, зокрема влітку вела важкі бої на українсько-російському кордоні.

Також у місті базується розвідувальний батальйон, полк оперативного забезпечення, а у 2014 році був сформований окремий мотопіхотний батальйон "Полісся".

У прокуратурі кажуть, що слідство поки що не виявило фактів того, що знайдена техніка перебувала у зоні АТО.

Водночас прокурори додають, що у кількох одиниць техніки знищено номери вузлів та агрегатів, що ускладнює можливість її ідентифікації.

Власником виявленої техніки є приватний підприємець.

Документи на її придбання свідчать, що операції проводилися упродовж останніх 6-8 років.

"Як вважає слідство, на даний час немає підстав для затримання власника", - кажуть у прокуратурі.

Слідство триває - слідчі перевіряють чи обґрунтовано списувалася техніка та чи продавали її за адекватним цінам.

Якщо будуть виявлені порушення, то техніку можуть конфіскувати на користь держави.

В інтернеті можна знайти оголошення про продаж у Новоград-Волинському техніки, знятої з консервації. Зокрема вантажівок Зіл-131 та Газ-66 - тих самих марок, які зображені на фотографіях виявленої техніки, оприлюднених житомирською поліцією.

Вказана вартість - понад 150 тис. грн. Телефон, вказаний в оголошенні, не відповідає.

Списання 2008 року

Раніше радник міністра оборони Юрій Бірюков написав у Facebook, що списання техніки відбувалося за рішеннями уряду ще у 2000-х роках.

Наприклад, у розпорядженні від 2008 року мова йде про відчуження найрізноманітнішого майна армії: від транспортних літаків Ан-24 і винищувачів Міг-23 до паливно-мастильних матеріалів та алюмінієвого посуду.

Орієнтовна вартість того списуваного майна Збройних сил України станом на 2008 рік становила понад 6,5 млрд грн.

Юрій Бірюков наголосив, що повернути те майно і техніку армії легально неможливо: "Рішення Кабінету Міністрів, наказ Міністерства оборони, аукціон, продали - право власності".
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Скандал»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Єдина країна в світі, де не викладалася в університетах історія цієї країни, де історія вважалася чимось забороненим, ворожим і контрреволюційним, — це Україна. Другої такої країни на земній кулі нема. Де ж рождатися, де плодитися дезертирам, як не у нас? Де рости слабодухим і запроданцям, як не у нас? Не вина це дезертирів, а горе. Не судить їх треба, а просить прощення і плакати за погане виховання, за духовне каліцтво у великий час. Їх не учили Батьківщині — їх учили класовій ворожнечі і боротьбі, їх не учили історії. Народ, що не знає своєї історії, є народ сліпців.”
Олександр Довженко

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.