Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовший духовий музичний інструмент в світі - це трембіта, — конічна дерев’яна труба без бокових отворів. ЇЇ довжина може досягати чотирьох метрів. Діапазон трембіти — дві з половиною октави. Її звуки чутно більш ніж за десять кілометрів. Цей традиційний для жителів українських Карпат інструмент і досі використовується. Трембітарі сповіщають горян про важливі події. Якщо Ви включите до програми своєї подорожі один з фестивалів краю, то обов’язково познайомитеся з незвичайним інструментом.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Українська інтелігенція заявляє про виклик українській державі

Національне питання 11371 перегляд

Опубліковано - 2.06.2006 16:25 | Всі новини | Версія для друку

Юрій Іллєнко: «Сьогодні парад мовних декларацій про регіональний статус російської мови – це відкрите оголошення війни Україні»
Юрій Іллєнко: «Сьогодні парад мовних декларацій про регіональний статус російської мови – це відкрите оголошення війни Україні»
Сьогодні у Києві відбулося засідання Конгресу української інтелігенції і Національної асоціації україністів, на якому обговорювалися останні рішення місцевих рад Харкова, Севастополя, Луганська, Дніпропетровська, Миколаєва, Ялти і Донецька про надання російській мові статусу регіональної.

«Сьогодні існує загроза українській мові, і цю загрозу потрібно розглядати не як щось окреме, а необхідно враховувати, що загроза існує в широкому контексті», – звернувся до присутніх Антон Бутейко, заступник міністра закордонних справ України.

«Сьогодні ті, хто довів країну до «оранжевої революції», піднімають голови, щоб повернути все назад до «антиоранжевого ладу». Ці люди спеціально піднімають питання мови, НАТО і ЄС, вони оголошують регіональний статус російської мови, виступають проти НАТО і ЄС, тому що там живуть за демократичними принципами», – наголосив представник МЗС, повідомляє «Новий Регіон».

Голова Фонду культури Борис Олійник заявив про виклик українській державі.

«Мовна проблема – це виклик державі Україна. Це проба нашої держави на міцність. Це відповідь на питання, чи є у нас взагалі держава. В Європейській Хартії мов говориться про захист реліктових мов, російська мова такою не є. В Україні панує російська мова, тому потрібно рятувати українську», – вважає Олійник.

Відомий український режисер Юрій Іллєнко, автор фільму «Молитва за гетьмана Мазепу», змалював ситуацію ще більш загрозливо: «Проект «оранжевої революції» закінчився. Українська ідея не пройшла. Кучмізм виявився вічний. У мене виникають сумніви, чи не був Кучма головним керівником цього проекту. Вийшло не так, як хотіли люди на Майдані. Майдан же був україномовний. Сьогодні парад мовних декларацій про регіональний статус російської мови – це відкрите оголошення війни Україні», – запевнив він присутніх.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Національне питання»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Слово, що йде від серця, проникає в серце”
Нізамі

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.