Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Влада Росії вважає «суперечливим історичним питанням» поховання жертв репресій у Сандармосі

Імперія «Совок» 3703 перегляди

Опубліковано - 15.08.2019 12:24 | Всі новини | Версія для друку

Влада Росії вважає «суперечливим історичним питанням» поховання жертв репресій у Сандармосі
Влада Росії вважає «суперечливим історичним питанням» поховання жертв репресій у Сандармосі
Міністерство культури російського регіону Карелія попросило «Российское военно-историческое общество» провести дослідження урочища в Сандармоху для «встановлення істини з суперечливих історичних питань», до яких відомство зарахувало факт поховання в Сандармоху жертв політичних репресій.

Про лист, датований 15 липня, повідомив телеканал «Дождь».

Лист підписаний виконувачем обов’язків міністра культури Карелії Сергієм Соловйовим. У ньому наголошується, що в 1992 році "Меморіал" знайшов в Сандармоху 236 «так званих розстрільних ям», в яких були виявлені нібито останки 121 людини («Меморіал» говорить про понад 6 тисяч розстріляних). Після цього, як пише міністерство, «Меморіал» «висунув ідею» поховання в урочищі жертв репресій 1937–1938 років, «яка за підтримки вітчизняних і закордонних зацікавлених сил стала парадигмою суспільної свідомості як у Росії, так і за кордоном».

У міністерстві вважають факт поховання в Сандармоху саме жертв репресій недоведеним і відзначають, що «ідея про поховання жертв репресій активно використовується низкою країн в деструктивних інформаційно-пропагандистських акціях в сфері історичної свідомості». Як приклад наводяться зустрічі, присвячені жертвам репресій у Сандармосі за участю «активістів громадських організацій та іноземних держав». При цьому, зазначає Соловйов, «ряд авторитетних карельських істориків» дотримується версії про те, що в Сандармоху були поховані не репресовані, а радянські військовополонені, загиблі в фінському полоні під час війни.

«Российское военно-историческое общество» розпочало розкопки в Сандармоху 12 серпня. ЦЯ організація, очолювана міністром культури Росії Володимиром Мединським, торік уже займалася розкопками, стверджуючи, що мета цих дій – знайти останки радянських військовополонених, нібито розстріляних під час Другої світової війни фінською адміністрацією Карелії. При цьому, як відзначають у «Меморіалі», автори цієї гіпотези не можуть навести жодного документального свідчення на її користь і не можуть назвати імен людей, яких вони шукають в розстрільних ямах у Сандармоху.

За даними міжнародного товариства «Меморіал», в роки Великого терору в Сандармоху була розстріляна 6241 людина, імена всіх встановлені істориками.

Один із керівників експедиції, під час якої були знайдені останки розстріляних у Сандармосі, –історик, голова карельського «Меморіалу» Юрій Дмитрієв. Зараз він перебуває під вартою за звинуваченням у педофілії. Історик відкидає звинувачення. Правозахисний центр «Меморіал» вважає кримінальне переслідування Дмитрієва політично мотивованим.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Імперія «Совок»»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Свобода, якщо вона пустила коріння, швидко зростає”
Джордж Вашінгтон

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.