Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Бердичів (Житомирська область) в костьолі Святої Варвари 14 березня 1850 року місцева красуня Евеліна Ганська була повінчана з Оноре де Бальзаком. В цьому ж містечку тривалий час жив Фредерік Шопен, окрім написання музики, він також керував роботами по реставрації тамтешнього органу...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


ЄС не визнає результатів президентських виборів у Білорусі

Політика 1711 переглядів

Опубліковано - 19.08.2020 20:48 | Всі новини | Версія для друку

ЄС не визнає результатів президентських виборів у Білорусі
ЄС не визнає результатів президентських виборів у Білорусі
Учасники саміту глав держав та урядів ЄС не збираються визнавати результат нещодавніх президентських виборів у Білорусі. Голосування не було ані вільним, ані чесним, наголосила канцлерка ФРН Анґела Меркель.

Глави держав та урядів країн членів ЄС не визнають результат нещодавніх президентських виборів у Білорусі. Про це заявила канцлерка Німеччини Анґела Меркель (Angela Merkel) у середу, 19 серпня, після проведення надзвичайного саміту ЄС. Саміт тривав кілька годин і проводився в форматі відеоконференції.

"Голосування не було ані вільним, ані чесним, тож результати цих виборів визнавати не можна", - сказала Меркель, цитує інформагенція Reuters. За словами Меркель, в ЄС немає "жодного сумніву" щодо того, що під час волевиявлення громадян у Білорусі були "масивні порушення".

Меркель також наголосила, що ЄС засуджує насильство проти демонстрантів. Усіх затриманих мають відпустити, наголосила вона.

Водночас канцлерка ФРН застерегла від небезпеки зовнішнього втручання у вирішення кризи в Білорусі. На думку Меркель, певну роль у внутрішньо білоруському діалозі могла б відіграти Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ). Щодо Євросоюзу, то він виступає за налагодження національного діалогу. Натомість втручання Росії ускладнило б ситуацію, застерегла Меркель.

Так само голова Європарламенту Давид Сассолі теж застеріг від іноземного втручання у внутрішні справи Білорусі. Є "всі підстави остерігатися ескалації репресій і військової інтервенції", - заявив він на відкритті саміту. "Втручання ззовні в кризу (...) було б неприйнятним", - додав Сассолі. Врегулювання конфлікту навколо результатів президентських виборів може бути знайдено тільки в рамках "нормального демократичного процесу", наголосив політик, слова якого наводить інформагенція dpa.

Президент Європейської Ради Шарль Мішель також наголосив, що підсумки виборів у Білорусі не будуть визнані. Водночас він запевнив, що ЄС невдовзі запровадить санкції проти осіб, відповідальних за насильство та фальсифікацію виборів.

Нагадаємо, раніше цього дня Світлана Тихановська закликала європейських лідерів не визнавати вибори та "підтримати пробудження Білорусі". Вона наголосила, що Олександр Лукашенко втратив легітимність в очах білоруського народу і всього світу.

У Білорусі після президентських виборів 9 серпня не вщухають масові протести проти їхніх результатів, згідно з якими, багаторічний президент країни Олександр Лукашенко впевнено переміг. Протести у перші дні жорстоко придушувалися білоруськими правоохоронцями.

Із закликом до Олександра Лукашенка відмовитися від насильства раніше виступив президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр (Frank-Walter Steinmeier). Минулого тижня міністри закордонних справ ЄС дали "зелене світло" новим персональним санкціям проти білоруських посадовців, які причетні до фальсифікацій на виборах та застосування насильства проти демонстрантів.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Політика»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Відберіть у народу все, і все він може повернути, але відберіть мову, і він ніколи її більше не створить... Нову батьківщину може створити народ, але мову - ніколи; вмерла мова в устах народу - вмер і народ...”
Костянтин Ушинський

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.