Аратта - На головну

2 травня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Учені відкрили найближчу до Землі нейтронну зірку

Невідоме 9644 перегляди

Опубліковано - 21.08.2007 14:15 | Всі новини | Версія для друку

Учені відкрили найближчу до Землі нейтронну зірку
Учені відкрили найближчу до Землі нейтронну зірку
Об'єкт в сузір'ї Малої Ведмедиці, виявлений астрономами з Пенсільванського державного університету (США) і університету Макгілла (Канада), імовірно є ізольованою нейтронною зіркою.

Нейтронні зірки - один з кінцевих продуктів розвитку зірок - утворюються після вибухів найновіших і складаються цілком з нейтронів. Діаметр їх зазвичай складає від десяти до двадцяти кілометрів, але маса перевищує масу Сонця в півтора-два рази. Таким чином, нейтронні зірки мають величезну щільність, близьку до щільності атомного ядра, проте, не випромінюють видимого світла.

Ізольовані нейтронні зірки, що не мають поряд зірки-двійника або залишків найновішої, - рідкісне явище. До цих пір було виявлено всього сім ізольованих нейтронних зірок, умовно званих Прекрасною сімкою. Восьма отримала ім'я негативного героя з того ж романа - Кальвера.

Астрономи звернули увагу на Кальверу, порівнявши каталог, в якому перераховується вісімнадцять тисяч рентгенівських космічних джерел, з каталогом об'єктів, випромінюючих видимі, інфрачервоні і радіохвилі. Об'єкт 1rxs J141256.0 792204 згадувався тільки в рентгенівському каталозі і відсутній в останніх.

Учені додатково обстежували об'єкт за допомогою телескопа на супутнику Свіфт, телескопа обсерваторії Геміні на Гаваях і телескопа обсерваторії Чандра. Спостереження підтвердили сильне рентгенівське випромінювання, але не виявили поряд ніякого джерела видимого світла. Тоді була прийнята гіпотеза, що Кальвера - нейтронна зірка.

За словами дослідників, інші припущення про природу Кальвери не укладаються в існуючі теорії. Проте навіть для рідкісного типу радіотихих ізольованих нейтронних зірок Кальвера є незвичайним об'єктом, можливо, новим підтипом. Відстань від неї до Землі оцінюється приблизно в 250-1000 світлових років. Якщо це дійсно так, то Кальвера може виявитися найближчою до Землі нейтронною зіркою.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Невідоме»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Історія вчить лише тому, що вона ніколи нічому не навчила народи”
Георг Гегель

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.