Аратта - На головну

27 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


В Азербайджані зростає кількість жінок, які не мають документів

Національне питання 12486 переглядів

Опубліковано - 21.06.2006 08:33 | Всі новини | Версія для друку

В Азербайджані зростає кількість жінок, які не мають документів
В Азербайджані зростає кількість жінок, які не мають документів
В Азербайджані зростає кількість жінок, які не мають документів - їм не дозволяють робити фотографію із хусткою на голові. Адже в країні дедалі популярнішим стає вбиратися у хіджаб.

Хумай Газанова почала носити хіджаб - традиційну для жінок-мусульманок хустку - п'ять років тому. Родичі та друзі жінки схвалили її рішення. Однак це значно вплинуло на її життя - Хумай відтоді не має жодних документів.

Хумай Газанова, мешканка Баку:
- Коли тобі говорять: достатньо зняти хіджаб лише один раз, сфотографуватися, і все - цьому не можна вірити. Я знаю дівчат, які так і зробили. Тепер кожного разу, коли вони показують свої документи, їх змушують знову знімати хіджаб та показувати своє обличчя. Усе це тисне на внутрішній світ жінки.

І хоча переважна частина азербайджанців сповідує іслам, офіційно Азербайджан є світською державою. Тому в країні вимагають фотографуватися на паспорт із непокритою головою. В результаті більше десяти тисяч азербайджанок не можуть отримати документи. Через це вони не взмозі подорожувати за кордон чи легально працювати.

Кемаля Гузейнова, мешканка Баку:
- Перед жінками, які носять хіджаб, постає безліч штучних проблем. Попри те, що Конституція не забороняє подібної демонстрації своїх вірувань, насправді це є приводом для всебічного утиску прав таких жінок. Наприклад, коли я влаштовувалася на роботу в приватну фірму, мені дуже ввічливо пояснили, що їм не потрібні жінки, які носять хіджаб.

Влада Азербайджану по-різному пояснює вимогу фотографуватися на документи з непокритою головою. Одні чиновники говорять, що це полегшує ідентифікацію людини, інші ж стверджують, що таким чином країна урівнює права усіх своїх громадян, не виділяючи будь-які релігійні групи. Унаслідок цього мусульманські жінки Азербайджану говорять: вони змушені вибирати між прагненням зберегти власну гідність та бажанням отримати всі привілеї громадянина країни.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Національне питання»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ніколи нічого не замишляйте проти Росії, тому що на кожну вашу хитрість вона відповість своєю непередбачуваною дурістю ”
Отто фон Бісмарк

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.