Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Як святкують Купала у світі

Календар 15356 переглядів

Опубліковано - 6.07.2006 13:47 | Всі новини | Версія для друку

Як святкують Купала у світі
Як святкують Купала у світі
В ніч з 6 на 7 липня - Іван Купала (Різдво чесного славного Пророка, Предтечі та Хрестителя Господня Іоанна). Одне із найпоетичніших свят українського обрядового календаря. Ще в дохристиянську пору слов`яни відзначали свято Купайла, тобто Сонця. Шляхом злиття християнських та язичеських традицій й утворилося свято Івана Купала.

В Україні досі поширений наступний обряд: дівчата, голови яких прибрані вінками із запашних трав, в святкових вбраннях, а хлопці, хоробро заломивши шапки, теж прибрані квітами, збираються напередодні дня Купали в заздалегідь визначеному місці до дерева Марени, обвішаного вінками та стрічками. Під деревом цим ставлять зробленого з соломи бога - Купалу, одягненого в жіночу сорочку та плахту, з монисточкою на шиї й вінком на голові. Неподалік розставлені столи з закускою та традиційною горілкою. За давніми, праукраїнськими традиціями, Купайла відзначають під час літнього сонцестояння 23-24 червня (прим. "Аратти")

В Білорусії вбивають напередодні Іванова дня при заході сонця кіл до землі; обкладають його соломою та коноплями, а наверх теж кладуть пучечок соломи, який називають Купалою; як тільки зайде сонце, запалюють, солому, підкидають в це багаття березових гілок, і починаються забави. В деяких місцях Білорусії, зі світанком Іванова дня, вибравши найкрасивішу дівчину, подруги роздягають її, обплутують від голови до ніг вінками та квітами, зав'язують очі та ведуть до лісу, де вона, одержавши цього разу ймення "дзевко-купало", роздає заздалегідь приготовлені вінки, в той час як веселий танок рухається навколо неї. Якій дістався свіжий вінок, та буде жити в статку й щасливо, вийде заміж, а як дістався зів'ялий вінок, "тій щастя-долі не бачити, жити в недолі".

В Москві здавна святкувався Купалу на трьох горах. Молодь збиралася напередодні Купали, розпалювала вогні, на яких спалювали білого півня. Треба відзначити, що в більш пізні часи купальське багаття замінили на стоси кропиви, внаслідок заборони Іванівських вогнів духовною та світською владою.

Дуже незвичайно проводили це свято в Латвії. Язичеське свято Ліго (24 червня ) у Латвії - найдавніше та найулюбленіше. Його відзначають на державному рівні три дні. Це своєрідний Новий рік - тільки влітку. Роль ялинок виконують берізки. Є своєрідні Дід Мороз та Снігурка - це ті хто мають імена - Яніс та Ліга. Тільки не вони дарують подарунки, а їм, адже в них іменини. Ліго відзначають в одну із найкоротших ночей року. Імениннику Янісу неодмінно повинні подарувати дубовий вінок. А Лізі - вінок з польових квітів. Саме так їх можна відрізнити від інших. Ярмарки в Ризі на кожному кроці. Неодмінні атрибути Ліго - пиво та сир. На святковому столі вони повинні бути обов'язково. Причому сир повинен бути з кмином. За народними повір'ями, кмин, який знаходять в їжі, найкраще добре розжувати - тоді пропадуть всі напасті. В Лігову ніч обов'язково потрібно викупатися та стрибати через багаття. Для того щоб було світліше - уночі запалюють бочки на палях. Бочки високо піднімають і запалюють, щоб було видно на сусідньому хуторі, що тут вже святкують Ліго. Танці й пісні повинні тривати всю ніч. За цей час молоді повинні знайти в лісі квітку папороті. Якщо знайдуть - будуть щасливі. За легендою, вона розцвітає саме в Янову ніч. За багатовікову історію свята її, правда, так і не знайшли, але фахівці стверджують, що цей звичай поліпшує демографічну ситуацію в країні.

Свято мало наступні обряди та ритуали: розпалення багать (культ вогню); стрибки через багаття (або кропиву); купання, обливання; "черпання роси" (культ води); "зелені святки"; пошук квітки папороті; гадання на букетах про майбутнє (культ рослинності).
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Календар»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Шануй, Україно, святині свої! Бо вони ж – всесвітньої, загальнолюдської ваги; земна цивілізація виросла з них.”
Юрій Шилов

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.