Аратта - На головну

6 травня 2024, понеділок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


СБУ довела, що антисемітизм ОУН-УПА - не більше, ніж чекістський міф

Національне питання 35204 перегляди

Опубліковано - 14.04.2008 15:53 | Всі новини | Версія для друку

СБУ довела, що антисемітизм ОУН-УПА - не більше, ніж чекістський міф
СБУ довела, що антисемітизм ОУН-УПА - не більше, ніж чекістський міф
Ідеологія українських націоналістів не містила положень, які давали б підстави звинувачувати ОУН в антисемітизмі. Більш того, у лавах УПА були євреї, а націоналісти врятували багатьох евреїв від Холокосту.

Сьогодні у прес-центрі СБУ в рамках спільного з Українським інститутом національної пам’яті (УІНП) гуманітарного проекту відбулися чергові громадські історичні слухання «Євреї в українському визвольному русі».

Відкриваючи чергові Громадські історичні слухання, в.о. Голови СБ України Валентин Наливайченко наголосив на важливості порушеної сьогодні теми – спільної участі громадян різних національностей в Українському визвольному русі.

«Ми розкриваємо сьогодні правдиві документи про те, як боролися разом українці та євреї після великого Голоду з тоталітаризмом і комуністичним режимом. Ця історична правда була брутально спотворена і міфологізована – у цьому полягає цинічний злочин КДБ СРСР з розпалювання неприродної ворожнечі між українським та єврейським народами. Цей міф, створюваний впродовж багатьох десятиліть, не має права на існування», – підкреслив Наливайченко.

Із доповідями виступили Володимир В’ятрович, к.і.н., радник Голови СБУ з науково-дослідної роботи, співробітник УІНП та Олександр Іщук, к.і.н., заступник начальника науково-видавничого відділу Галузевого державного архіву СБУ.

Аналізуючи ідеологічні засади визвольного руху, які висвітлювали ставлення ОУН до євреїв, Володимир В’ятрович зазначив, що згідно з публікаціями провідних ідеологів руху, його програмних постанов, ідеологія українських націоналістів не містила положень, які давали б підстави звинувачувати ОУН в антисемітизмі. У відновленій незалежній державі євреям гарантувалися рівні громадянські права та обов’язки.

Члени ОУН були серед тих, хто рятували євреїв у роки Голокосту, свідчення чого відображені навіть у німецьких документах. Серед цих рятівників був Іван Вовчук (справжнє прізвище Федір Вовк), районний провідник ОУН Нікопольщини 1941-1943 рр., згодом, з 1944р. віце-президент підпільного парламенту Української Головної Визвольної Ради. За врятування ним родини Бакстів меморіалом Яд Вашем йому було присвоєно почесне звання «Праведника народів світу». У 1942-1943 рр. від німецьких переслідувань єврейську дівчинку Ірину Райхенберг переховувала Наталія Шухевич – дружина Головного командира УПА. Сам Роман Шухевич зробив для єврейської дівчинки документи на прізвище Рижко Ірина і, після арешту гестапівцями дружини, сховав дівчинку у монастирському сиротинці, завдяки чому вона пережила Голокост.

Керівництво визвольного руху намагалося залучити євреїв до спільної боротьби. Для цього 1950 році навіть випущено спеціальну листівку «Євреї – громадяни України», нещодавно віднайдену в ГДА СБУ. У ній, зокрема, зазначалося: «І так, як єврейські революціонери стали зі зброєю в руках на захист людських прав єврейського народу і ті права вибороли, так і ми, українські революціонери-бандерівці, стали на шлях національно-визвольної боротьби». Як і багато інших такого роду звернень, листівка закінчується цілою низкою закликів. Тут, поруч із традиційними «Смерть Сталіну і його вислужникам! Смерть московсько-большевицьким імперіалістам!», знаходимо й таке: «Хай живе держава Ізраїль і дружба між єврейським та українським народами! Хай живе Українська Самостійна Соборна Держава! Слава керівникам Українського Революційного Руху С. Бандері і генералові Т. Чупринці!».

Відомі факти про боротьбу в лавах Українського визвольного руху багатьох євреїв, особливо лікарів, що надавали медичну допомогу повстанцям.

На слуханнях Володимир В’ятрович ознайомив присутніх із інформацією зі справи Лейби-Іцика Добровського, який працював політичним консультантом у політичному відділі при командуванні УПА-Північ і діяв у підпіллі з 1941 до 1944 р., був автором відомих звернень УПА до представників народів Азії та Кавказу, а також публіцистичної роботи «Як московський царизм підкорював народи». Пізніше він був заарештований СМЕРШом у лютому 1944 і засуджений на десять років ув’язнення.

Олександр Іщук представив віднайдені в архівах СБУ документи КДБ, які свідчать про провокаційні заходи, що вживало радянське керівництво для загострення українсько-єврейських відносин.

Зокрема було продемонстровано листівку із звинуваченнями проти одного з провідників ОУН Ярослава Стецька, яка була надрукована КДБ на івриті та англійською мовою та, згідно з вказівками його керівництва, розповсюджувалася від імені єврейських організацій. Як вказав Іщук: «Листівка містить заклики, що можна однозначно розцінити як розпалювання міжнаціональної ворожнечі».

Документальні матеріали об’єктивно свідчать, що історія українського визвольного руху дає багато прикладів співпраці українців та євреїв у боротьбі з тоталітарними режимами.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Національне питання»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли ти говориш про Господа або Його чесноти, роби це серйозно і з належною повагою”
Джордж Вашінгтон

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.