Аратта - На головну

4 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Сьогодні - 350 років із дня розгрому промосковитського бунту Пушкаря-Барабаша

Слава козацька 20532 перегляди

Опубліковано - 11.06.2008 10:56 | Всі новини | Версія для друку

Сьогодні - 350 років із дня розгрому промосковитського бунту Пушкаря-Барабаша
Сьогодні - 350 років із дня розгрому промосковитського бунту Пушкаря-Барабаша
350 років тому запорізький гетьман Іван Виговський розгромив під Полтавою ватагу зрадників, які продалися московитам за примару гетьманської булави.

Після смерті Богдана Хмельницького старшинська рада обрала гетьманом Івана Вигов­ського, і невдовзі він уклав угоди з Польщею, Туреччиною, Молдовою, Воло­щиною, Семиграддям, Кримом та Швецією. Полтавський пол­ковник Мартин Пушкар, що теж претендував на бу­ла­ву, відправив до Москви донос, звинувачуючи гетьмана в намаганні «продати Україну Польщі». Та­кий самий донос написав і кошовий Запорозької Січі Яків Барабаш.

На­прикінці 1657 ро­ку проти гетьмана повстали козаки Полтавського і Мир­го­род­сь­кого полків, запорожці та селяни Полтавщини, були прозвані «дей­не­ками» (ту­рецькою мовою – «дрючок»). Козацький літописець описав дей­не­ків так: «Цей полк мав у собі мало товариства з добрим християнським сумлінням та й зброї не мав пригожої до війни, а лише рогатини, коси та киї, зате мав готові до вбивства і грабунків людських маєтків серця».

Переговори та війна

До Пуш­каря у Лубни прибув московитський окольничий Богдан Хитрово і від імені царя обдарував полковника соболями, одночасно на кор­доні зосередилася велика московит­сь­ка армія.

На початку трав­ня 1658 року 20-­тисяч­не ко­зацьке військо на чолі з Виговським ра­зом з ногайською кіннотою Ка­рач-бея перепра­вило­ся на Лі­вобережжя. Після безуспішних спроб гетьмана домовити­ся з опо­зи­цією про примирення союзники зав­дали пораз­ки 40-тисячному вій­сь­ку Пуш­ка­ря та Барабаша біля Красного Лугу та Пуст­озера і змусили його відступити до Пол­тави.

11 червня козакам з ногайцями вдалося виманити заколот­ників з міста до урочища Жуків Байрак і там розгромити їх вщент.

Пушкар хоробро бився і загинув у бою, а Бара­баш втік під захист московської армії, однак був схоплений козаками і пові­шений.

Ді­знав­шись про розгром повстання, московська армія відступила з прикордоння.

Від “Аратти”:ця повчальна історія наочно ілюструє актуальні події сьогодення. Бо й нині серед українців, на жаль, є свої Пушкарі й Барабаші. І Москва так само, як і колись - активно підтримує зрадніків інтересів українського народу, мародерів і бандитів, прагнучи відновити колоніальний статус нашої землі і знищити українську державність.

І про такий намір прямо заявляють московські державні очільники.

Питання полягає тільки в тому, чи є на чолі нації сучасний Виговський? Чи нині на Банковій засіли сучасні Пушкарі-Барабаші? Чи здатні ми самі відстояти свою землю і свободу, як це робили наші славетні пращури?
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Слава козацька»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Вони вважають життя наше забавою і житіє прибутковою торгівлею, бо кажуть, то повинно ж звідкілясь мати прибуток, бодай із зла”
Біблія

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.