Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- українська мова посіла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою в світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія та побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Диск із загадковими символами із бронзового віку

За межею віків 10555 переглядів

Опубліковано - 6.10.2008 15:16 | Всі новини | Версія для друку

Розкопаний дольмен
Розкопаний дольмен
Петербурзькі археологи в дольмені на Західному Кавказі в ході розкопок знайшли кам`яний диск бронзового віку із загадковими символами.

Про це "Науці і життю" повідомили в Інституті історії матеріальної культури РАН. Диск з пісковика з унікальними знаками був виявлений влітку в околицях селища Агуй-Шапсуг (Туапсинський район Краснодарського краю) під час археологічних дослідженнях дольмена, перекритого триметровим шаром грунту. В центрі диска діаметром 27 см нанесено декілька символів, повне значення яких поки залишається неясним.

"Така знахідка для нас виявилася повною несподіванкою, - повідомив керівник археологічної експедиції Віктор Тріфонов. - Розраховували знайти більш приземлені речі, а тут загадковий диск, та і зрозуміти сенс символів, залишених народом, що не знав писемності, - не так-то просто", - підкреслив він.

Тріфонов припустив, що «судячи із форми знаків, деякі композиції можуть бути позначенням головних небесних світил - Сонця і Місяці, а сам диск - інструментом для астральних ворожінь. Не виключено, що ключем до розуміння знаків агуй-шапсугського диска може стати сакральна символіка народів, що говорили в давнину на мовах, близьких до сучасних західнокавказських, - адигейській, абхазькій, черкеській і кабардинській. Цілком імовірно, що предки саме цих народів і побудували дольмени».

За словами Тріфонова, «виняткову цінність дольмену у селища Агуй-Шапсуг додають унікальні кліматичні умови епохи бронзи, що стали причиною могутнього обвалу, що перекрив мегалітичний склеп товстим шаром глини, піску і гальки».

Так драма епохи бронзового віку обернулася для петербурзьких археологів безперечною науковою знахідкою. Експедиції повезло знайти ніким не потривожений впродовж 4 тисяч років дольмен.

На думку ученого, знахідка «астрального диска», безумовно, проллє нове світло на походження народів, що будували дольмени, і сенс символіки, відображеної на стінах дольменів у вигляді піктограм і петрогліфів.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За межею віків»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Не знаючи минулого, неможливо зрозуміти справжній сенс сьогодення і мету майбутнього ”
Максим Горький

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.