Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Гоголь, зупиняючись у німецьких готелях, підписувався як “Гоголь-українець”. Гоголя не любили в Росії, бо героїчною і красивою показував він Україну, а нерозумною і дикою Московщину. “Киньмо Московщину… Для кого ми працюємо?… Поїдемо до Києва, адже він наш, не їхній”, – писав він у листі до другого українця – Михайла Максимовича, видатного нашого вченого-природознавця, історика, філософа, фольклориста.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


В Італії під католицькою церквою знайшли язичницьку мозаїку

За межею віків 12600 переглядів

Опубліковано - 4.02.2009 21:45 | Всі новини | Версія для друку

Фрагмент мозаїки. Зображення Soprintendenza per i Beni Archeologici dell'Emilia-Romagna з сайту Discovery
Фрагмент мозаїки. Зображення Soprintendenza per i Beni Archeologici dell'Emilia-Romagna з сайту Discovery
Італійські археологи виявили римську мозаїку IV століття нашої ери під будівлею католицької церкви.

Язичницька мозаїка площею 13 квадратних метрів була виявлена на глибині чотирьох метрів під землею під час розкопок в підземній усипальні собору в Реджо-Емілії. Її розмір і зовнішній вигляд навели археологів на думку, що мозаїка прикрашала підлогу великої кімнати. Помітно, що раніше на цьому місці розташовувалася резиденція багатого римлянина.

Орнамент мозаїки складається з кругів і квадратів, а також маленьких фігурок танцюристів, квітів і птахів - сорок і павичів, повідомляє телеканал Discovery.

Особливий інтерес представляють три міфологічні сцени, зображені на мозаїці. На першій з них відображений голий чоловік, падаючий в чиїсь руки. На іншій - зображені чоловік і жінка, також голі; жінка тримає щойно упійману рибу, а чоловік - двох живих качок. На ще одному зображенні - чоловік, на голові якого вінок, тримає в правій руці квітку лотоса, а в лівій - спіралевидну очеретину, яку в Стародавньому Римі використовували авгури.

Очерет був розцінений як символ священицької групи.
Авгури були релігійними посадовими особами, які спостерігали природні явища, як наприклад політ птахів, для того, щоб інтерпретувати їх як вказівки божественного схвалення або несхвалення.

На думку археологів, ці зображення можуть означати, що мозаїка розташовувалася в кімнаті, присвяченій язичницькому культу. Язичницькі сюжети могли використовувати в оформленні будинків тільки до 380 року нашої ери - тоді імператор Феодосій I Великий оголосив християнство державною релігією. Справді, серії декретів в 391-392 н.е. забороняли і карали методи язичницького культу в межах імперії.

Мистецтвознавці вже назвали знахідку "сенсаційною". На їхню думку, - це одна з найцінніших мозаїк, знайдених на півночі Італії. Після того, як її повністю дістануть і відреставрують, мозаїку виставлять в музеї Реджо-Емілії.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За межею віків»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Люди, які ніколи не оглядалися на предків, не дбатимуть про нащадків”
Едмунд Берк

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.