Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- у 1919-1920 роках Кам`янець-Подільський ненадовго став державним центром України - останньою столицею УНР. Сюди перемістилися Директорія та Уряд УНР. В місті постав Комітет охорони Республіки. Однак у 1920 році Червона армія розгромила війська УНР.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Науковці позбавили Китай ексклюзиву на шовк

За межею віків 12554 перегляди

Опубліковано - 18.02.2009 23:07 | Всі новини | Версія для друку

Шовкові нитки, знайдені в долині Інду.
Шовкові нитки, знайдені в долині Інду.
Китай не був єдиним винахідником технології виготовлення шовку. Це право може виборювати цивілізація долини Інду, одна з якнайдавніших цивілізацій.

До такого висновку дійшли науковці з Гарвардського університету, які опублікували своє дослідження в журналі Archaeometry. Основні виклади наукової праці приведені на порталі Nature News.

Згідно сучасним уявленням, шовк був вперше вироблений в Китаї близько 5000 років тому (деякі фахівці називають цифри аж до 6000). Китайці ретельно оберігали технологію отримання шовкових ниток: найстаріші шовкові вироби інших країн датуються як мінімум 1500 роком до нашої ери.

Автори нового дослідження вивчали буси і намисто, знайдені при розкопках двох міст цивілізації долини Інду, - Хараппи і Чанху-Даро. У прикраси були вплетені шовкові нитки. Учені оцінювали товщину і форму окремих ниток. За цими показниками можна визначити, який вид тутового шовкопряда їх створив. Аналіз показав, що хараппські шовкові нитки були виготовленіі шовкопрядом з родини Antheraea, який мешкає лише в Південній Азії. Учені не змогли однозначно визначити походження ниток з Чанху-Даро, проте вони вважають, що їх синтезував шовкопряд, що відноситься до тієї ж родини. За китайський шовк "відповідальний" тутовий шовкопряд Bombyx mori.

Дослідники визначили, що хараппські шовкові нитки були виготовлені методом навивки. У Китаї використовували таку ж технологію, і вважалося, що вона була невідома в інших країнах аж до початку нашої ери. Шовкові нитки з долини Інду датуються від 2450 до 2000 роками до нашої ери. Таким чином, хараппська цивілізація винайшла технологію виготовлення шовку принаймні одночасно з китайською. На думку Шейли Вейнкер (Shelagh Vainker), фахівця з шовку з музею Ашмола при Оксфордському університеті, після виходу нової роботи пріоритет Китаю у винаході шовку може бути відновлений тільки після виявлення зразків, вік яких буде значно більше п'яти тисяч років.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За межею віків»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ми захоплюємося старовиною, але живемо сучасністю ”
Овідій

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.