Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- українська мова посіла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою в світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія та побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Навіть бактерії мають розум. Колективний

Невідоме 9611 переглядів

Опубліковано - 8.04.2009 14:23 | Всі новини | Версія для друку

Навіть бактерії мають розум. Колективний
Навіть бактерії мають розум. Колективний
Ізраїльським вченим вдалося довести існування у бактерій примітивної форми соціальної свідомості.

У майбутньому це відкриття може допомогти мікробіологам знайти ефективний спосіб боротьби з бактеріальними інфекціями.
Згідно з результатів спільного дослідження університетів Тель-Авіва і штату Техас, результати якого опубліковані у журналі Proceedings of the National Academy of Science, бактерії не тільки здатні збирати інформацію з навколишнього середовища, але й приймати колективні рішення.

Учені виростили дві колонії мікробів Paenibacillus dendritiformis в одній посуді і потім скоротили їм постачання поживних речовин. У результаті бактерії не об'єдналися в одну загальну родину, як очікувалося, а стали знищувати ті клітини, які опинилися у "прикордонній зоні".

Варто було вченим розділити колонії непроникною мембраною, як знищення бактерій припинилося.

Ці спостереження навели вчених на думку, що у цих організмів є примітивний колективний розум, який дозволяє їм виживати у разі, якщо клітинам загрожує голод, шок від високої температури або дії отрути. У цих випадках вони виділяють спеціальну речовину, що скорочує популяцію.

"Цей механізм схожий на скорочення ділення звичайних клітин, коли їм не вистачає поживних речовин, - говорить керівник дослідження професор Ешел Бен-Якоб. - Але у бактерій є примітивна форма соціальної свідомості. Вони знають, як збирати інформацію з навколишнього середовища і передавати її одне одному. Вони можуть розподіляти завдання і зберігати "колективну пам'ять". Хімічна мова, за допомогою якої вони спілкуються, перетворює колонії мікробів у великий "мозок", який управляє реакцією на зміни навколишнього середовища".

За словами Бен-Якоба, система захисту бактерій може бути використана проти них самих. Теоретично потрібно тільки дати колонії хімічний сигнал небезпеки, і тоді бактерії почнуть знищувати одне одного. Тепер вченим залишається найскладніше - довести ефективність зброї проти бактеріальних інфекцій.

Зазначимо, у найближчому майбутньому бактерії зможуть також витіснити традиційний шприц, як показали випробування у США нового методу оральної вакцинації.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Невідоме»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Бог, що створив світ і все, що в ньому, бувши Господом неба і землі, не в рукотворних храмах живе ”
Діяння апостолів, 17, 24

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.