Аратта - На головну

4 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Учені з’ясували причини масових самогубств дельфінів і китів

Довкілля 10110 переглядів

Опубліковано - 8.04.2009 19:47 | Всі новини | Версія для друку

Учені з’ясували причини масових самогубств дельфінів і китів
Учені з’ясували причини масових самогубств дельфінів і китів
Дельфіни і кити масово викидаються на берег через те, що глухнуть під впливом військових гідролокаторів, вважають автори нового дослідження.

Як показали експерименти, дельфін під дією локатора, може втратити слух на 40 хвилин. А оскільки китоподібні в основному сприймають світ за допомогою слуху, вони перестають нормально орієнтуватися.

Відкриття, зроблене ученими Гавайського інституту морської біології, здатне пояснити ряд загадкових "самогубств" китів і дельфінів, зафіксованих за останнє десятиліття, пише The Times.

Дослідники, проте, вважають, що дельфіни і кити здатні плавати достатньо швидко, щоб піти із зони дії локаторів. Наприклад, щоб афаліни (Tursiops truncatus) відчули негативний ефект сонара, їм необхідно піддаватися дії локатора дві хвилини - а цього більш ніж достатньо, щоб поплисти геть.

Проте, водні ссавці можуть потрапляти в "підводні звукові пастки", вважає доктор Аран Муні з Гавайського університету. У певних умовах звук локатора виявляється "замкнутий" в шарі теплої води - холодний шар відображає його, відправляючи назад. Аналогічний ефект може викликати й складний підводний рельєф - гори і западини. В цьому випадку кити і дельфіни можуть не вибратися з пастки.

За словами доктора Муні, нова теорія пояснює випадки, коли тварини викинулися на берег із-за присутності в районі військових ехолокаторів. Наприклад, в березні 2000 року на Багамських островах 16 китів викинулися на берег під час випробувань американських ехолотів - їх тестували впродовж 16 годин.

В той же час теорія звукових пасток пояснює, чому кити і дельфіни відносно рідко здійснюють "самогубства", хоча на флоті локатори застосовуються постійно.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Довкілля»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Сила уряду тримається на невігластві народу, і він знає це і тому завжди буде боротися проти просвітництва. Час нам зрозуміти це”
Лев Толстой

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.