Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовший духовий музичний інструмент в світі - це трембіта, — конічна дерев’яна труба без бокових отворів. ЇЇ довжина може досягати чотирьох метрів. Діапазон трембіти — дві з половиною октави. Її звуки чутно більш ніж за десять кілометрів. Цей традиційний для жителів українських Карпат інструмент і досі використовується. Трембітарі сповіщають горян про важливі події. Якщо Ви включите до програми своєї подорожі один з фестивалів краю, то обов’язково познайомитеся з незвичайним інструментом.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Учені сподіваються прочитати письмо хараппської цивілізації

Невідоме 16155 переглядів

Опубліковано - 24.04.2009 18:26 | Всі новини | Версія для друку

Учені сподіваються прочитати письмо хараппської цивілізації
Учені сподіваються прочитати письмо хараппської цивілізації
Спеціалісти з Вашингтонського університету спільно з індійськими колегами заявили, що розшифрувати письменність Індської цивілізації, ровесниці цивілізації Стародавнього Єгипту, можливо.

Індська (хараппська) цивілізація існувала в долині ріки Інд і зникла майже три тисячоліття тому. За словами вчених, писемність стародавнього народу дійсно відображає розмовну мову, а тому може бути розшифрована, пише Science.

Як зазначає видання, спроби розшифрувати мову цієї давньої цивілізації робляться вже більше століття, однак нікому з дослідників до сих пір не вдалося досягти скільки-небудь значного успіху. У 2004 році було висловлено думку, що виявлені на стародавніх предметах Індської культури написи є ліщь абстрактними релігійними чи політичними символами, а тому не можуть бути розшифровані.

Індська, або Хараппська, цивілізація - одна з трьох найбільш древніх цивілізацій, поряд з давньоєгипетській і шумерської, існувала в долині річки Інд на кордоні між сучасними Індією і Пакистаном 4,5-3,9 тисячі років тому і згодом була витиснута арійскімі народами. Цивілізація залишила після себе багату культурну та архітектурну спадщину, в тому числі письменність, розповідають дослідники.
Зразки хараппського письма
Зразки хараппського письма
У своїй доповіді вчені під керівництвом професора Раджеша Рао спростовують точку зору, згідно з якою знаки Індської цивілізації не несуть лінгвістичного сенсу. Дослідники зробили спробу класифікувати письменність Індської цивілізації, порівнявши її з іншими стародавніми мовами регіону (шумерських, давнім тамільська, санскритом Ригведа), сучасним письмовою англійською, а також мовами, не призначеними для спілкування між людьми - послідовністю нуклеотидів в ДНК і амінокислот в бактеріальних білках, а також мовою програмування Фортран.

Крім того, під час свого статистичного дослідження вчені оцінювали так звану ентропію мови - випадковість появи того чи іншого символу в листі.

Культурні символи, що використовуються в релігійних зображеннях, часто вживаються в певному ієрархічному порядку, на відміну від нелінгвістичних систем.

"Ми можемо абсолютно однозначно стверджувати, що писемність Індської цивілізації має статистичну упорядкованість, відповідну розмовною мовам, а тому будемо продовжувати спроби розшифрувати древні письмена", - заявив професор Рао.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Невідоме»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Люди, які ніколи не оглядалися на предків, не дбатимуть про нащадків”
Едмунд Берк

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.