Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Бердичів (Житомирська область) в костьолі Святої Варвари 14 березня 1850 року місцева красуня Евеліна Ганська була повінчана з Оноре де Бальзаком. В цьому ж містечку тривалий час жив Фредерік Шопен, окрім написання музики, він також керував роботами по реставрації тамтешнього органу...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Тайфуни - запобіжники землетрусів

Невідоме 12198 переглядів

Опубліковано - 14.06.2009 23:32 | Всі новини | Версія для друку

Тайфуни - запобіжники землетрусів
Тайфуни - запобіжники землетрусів
Вчені встановили, що тайфуни можуть запускати так звані повільні землетруси.

Про це повідомляє Science Now, а стаття учених опублікована в журналі Nature.

Повільними землетрусами називаються повільні не різкі коливання земної поверхні, які, на відміну від звичайних, землетрусів можуть продовжуватися декілька годин або навіть декілька діб не викликаючи ніяких руйнувань.

В рамках дослідження сейсмологи вивчали дані про ці землетруси, які були зареєстровані в східній частині Тайваню між 2002 і 2007 роками. В результаті дослідникам вдалося встановити, що могутні тайфуни передували одинадцяти з двадцяти землетрусів.

За словами дослідників, механізм взаємозв'язку два цих процесів наступний.

Землетруси є результатом виникнення механічної напруги в товщі земної кори (Тайвань розташовується на стику Євразійської і Філіппінської тектонічних плит). Дослідники припускають, що тайфуни створюють над регіонами земної кори знижений атмосферний тиск, що призводить до вивільнення напруги.

Учені відзначають, що подібний механізм може відігравати роль своєрідного "запобіжного клапану". Це означає, що повільні землетруси вивільняють енергію, що накопичилася в корі, не даючи формуватися напрузі, яка б спричиняла катастрофічні сейсмічні події магнітудою вісім балів і вище (всі зафіксовані повільні землетруси мали магнітуду не вищу за 5,4 балів).

Наразі вченим важко сказати, чи відбувається щось подібне ще десь в світі. Проблема у тому, що повільні землетруси складно реєструвати - звичайні сейсмографи їх не помічають. Для виявлення повільних коливань земної кори спеціальні датчики доводиться розміщати в свердловини завглибшки 200-270 метрів. Подібні наглядові станції існують лише в декількох регіонах світу.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Невідоме»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Від Трипілля українці як солідаристи тяжіють до кооперативної співпраці, але у 1929 році більшовики перетворили на колгоспи та радгоспи численні сільськогосподарські товариства, машинові товариства, товариства спільного оброблення землі, тощо...”
Юрій Липа

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.