Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Тиранозаври вимерли від запалення горла

Невідоме 12102 перегляди

Опубліковано - 1.10.2009 11:48 | Всі новини | Версія для друку

Тиранозаври вимерли від запалення горла
Тиранозаври вимерли від запалення горла
Вчені встановили, що смертоносні хижаки Tyrannosaurus rex гинули від хвороби, схожої на трихомоноз - інфекційне захворювання, характерне для багатьох сучасних птахів, що супроводжується запаленням зоба.

Стаття вчених з'явилася у журналі PLoS One, а її короткий виклад поданий у прес-релізі Університету Вісконсина у Медісоні, співробітники якого брали участь у роботі.

У рамках дослідження палеонтологи вивчили 65 залишків тиранозаврів. Серед них був скелет тиранозавра Сью, який є одним з найбільш повних на сьогоднішній день скелетів.

Висота Сью за життя складала близько чотирьох метрів, а довжина тіла - 14 метрів. Зокрема, вчених цікавили сліди на щелепах, які раніше списувалися на зіткнення між ящерами.

У результаті, вчені виявили у більшості досліджуваних особин отвори з дуже рівними краями, що зовсім не характерно для слідів боротьби. Звідси вони висновували, що дані сліди, імовірно, є результатом захворювання.

Найбільш вірогідною хворобою є аналог трихомонозу - захворювання, спричинене одноклітинним паразитом Trichomonas gallinae. Типовим його поширювачем є голуби, які від нього майже не страждають.

Серйозних збитків паразит завдає хижакам, таким як соколи. Через захворювання у птахів запалюється глотка і зоб, що ускладнює прийом їжі.

На думку дослідників, аналогічні симптоми спостерігалися й у стародавніх ящерів. Вчені вважають, що, наприклад, Сью могла померти, таким чином, від голоду - запалення горла не давало їй харчуватися.

За словами вчених, більше половини залишків, які вивчали, мають сліди хвороби. Вони вважають, що смертність серед тиранозаврів через запалення горла була вкрай високою. При цьому дослідники наголошують, що до вимирання ящерів захворювання не мало жодного відношення.

Нагадаємо, що у серпні цього року в Польщі знайдені залишки предка тиранозавра.

Дослідники вважають, що це один із предків тиранозаврів. Вік кісток - приблизно 200 мільйонів років. Це найбільш древня знахідка вчених за всю історію розкопок на Землі.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Невідоме»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Рабом є лише той, кого НЕ печуть кайдани”
Павло ШТЕПА

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.