Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У Новосибірську судять українця за висловлювання на інтернет-форумі proUA

Українці в світі 13412 переглядів

Опубліковано - 12.09.2006 13:20 | Всі новини | Версія для друку

У Новосибірську судять українця за висловлювання на інтернет-форумі proUA
У Новосибірську судять українця за висловлювання на інтернет-форумі proUA
У Росії жителя Новосибірська, судять за розпалювання національної ненависті до російського народу. Українець за національністю, син відомого ученого відчував себе знедоленою людиною в своєму середовищі.

36-річний Тарас Зеленяк, син відомого ученого Сибірського відділення РАН Тадея Зеленяка (уродженця Львова), на українському інтернет-форумі www.proua.com закликав вивезти всіх кацапів на Нову Землю (архіпелаг на півночі Росії) як націю "дебілів і виродків". Учасники інтернет-дискусії, що неодноразово вимагали від модератора заблокувати доступ для Зеленяка, дочекалися у результаті того, що інтернет-провайдер сам написав заяву на свого користувача у ФСБ.

Зеленяк під ніком Новосибірськ-2 всіляко принижував гідність російського народу. За словами представників прокуратури, у коментарях Зеленяка проходила думка про "перевагу українського народу над російським", пропаганда ненависті до росіян. У його повідомленнях громадяни Росії називалися не інакше як "москалі" і "кацапи".

"Росіяни - нація тупих рантьє, які марять своєю винятковістю, - так звучать найобразливіші вислови Новосибірська-2. - Роки ленінської селекції, десятиліття непробудного пияцтва і звиродніння сіл, демографічна ситуація, що постійно погіршується, нанесли російському генофонду непоправні втрати. Напрошується невтішний висновок: росіяни - нація дебілів і вбивць," - писав Зеленяк.

"Пересилимо всіх кацапів на Нову землю, я навіть готовий стусана їм під зад дати," - пропонував він.

На початку цього року провайдерська компанія "Перша миля" звернулася до російських силовиків із заявою з приводу висловів свого користувача. У лютому за матеріалами Новосибірського УФСБ прокуратура Радянського району порушила справу по ч. 1 ст. 282 УК («Розпалювання національної, расової і релігійної ворожнечі»). Зеленяка затримали. Слідчі вилучили у його квартирі системний блок комп'ютера, в якому зберігалися всі коментарі, зроблені на форумі. Філолого-лінгвістична експертиза підтвердила, що вислови Зеленяка містять зневажливе ставлення до росіян.

Підготувавши матеріали кримінальної справи, прокуратура передала його до суду. Як заявив в понеділок журналістам прокурор Сергій Самулін, доказову базу, зібрану під час попереднього слідства, він вважає достатньою.

«Дану справу можна вважати рідкісною, оскільки ми вперше розглядаємо випадок публічного виразу національній ворожнечі через інтернет», – цитує слова Самуліна «Інтерфакс».

Зеленяк відмовився від своїх коментарів. Він заявив, що писав їх не він. І, схоже, довести його авторство дійсно буде непросто. Як запевняє захист, для цього необхідно як мінімум залучити до розгляду власників українського порталу.

На першому судовому засіданні Зеленяк відмовився визнати себе громадянином Росії, не дивлячись на те що ніякого іншого паспорта, окрім російського, у нього немає.

Він пояснив, що ще в 1999 році до нього за дорученням військкомату прийшли міліціонери дізнатися, чому Зеленяк не встає на військовий облік. Тоді він заявив їм, що не вважає себе росіянином і не збирається виконувати свій військовий обов'язок перед Росією. А а під час обміну паспортів він нібито зажадав залишити йому радянський документ, але його визнали недійсним, і Зеленяку «довелося отримати паспорт з вказівкою російського громадянства».

Правда, поки районна суддя Алла Гараєва визнала необгрунтованою заяву підсудного щодо того, що в матеріалах справи не вистачає документів про реєстрацію українського сайту. Клопотання захисту про повернення справи в прокуратуру було знехтуване, але, оскільки викликані свідки до суду не з'явилися, в слуханнях була оголошена перерва до 4 жовтня.

Максимальне покарання, яке загрожує Зеленяку - це позбавлення волі на строк до 2 років.

Його колишні співбесідники по форуму сприйняли цю новину по-різному.

- Ну ось і відплата, - порадів один з учасників форуму.

- Та вже, свобода слова в Росії пішла далі нікуди, - відповів інший.

- А ось цікаво, росіян за зневагу до українців судити будуть? - сказав третій, повідомляє Газета.Ru.

Заява proUA з приводу інформації щодо судового процесу над користувачем novosib форума www.proua.com

Адміністрація proUA не була повідомлена про будь-яке переслідування учасників нашого форуму. Жодна з офіційних установ Росії, України або інших держав не направляла офіційних запитів з приводу повідомлень форуму за весь час існування форуму. В свою чергу і адміністрація proUA ніколи не зверталась до будь-яких установ для того щоб припинити діяльність когось із користувачів форуму за політичними мотивами.

Редакція proUA в даний момент перевіряє інформацію, оприлюднену рядом російських та українських видань. Достовірні новини Ви завжди зможете прочитати в новинній стрічці proUA та в визначеній гілці форуму, яка поповнюватиметься інформацією по темі.

Від "Аратти": усім відомі потуги українських спецслужб "поставити під контроль" Інтернет-простір, нібито для збереження державної таємниці, чи то боротьби із тероризмом, чи то порнографією... Але, насамперед, не важко здогадатися, які саме, і чиї інтереси, насправді будуть обслуговуватися у такий спосіб. Як у Росії чи Китаї. До речі, якщо подивитися на форуми на російських чи українських сайтах, то "російські брати" (не виключено, що й працівники їхніх спецслужб) у наглий спосіб принижують національну гідність українців, в тому числі - брудними російськими матюками. Однак, чомусь російські "стукачки-провайдери" цього не помічають. Думається, що не випадково.

Однак, виникає підозра, що ця подія, із засудженням українця - не випадкова. Мабуть перед наступними виборами Путіна, у кремлівських коридорах вимальовують новий "образ ворога Росії", якого треба "мочити в сортирах". Бо чеченці та "ліца кавказской національності" - вже не дають такого електорального ефекту, як раніше.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Українці в світі»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

...Всяк мусить пізнати свій народ і в народі себе. Чи ти рус?... Будь ним... Чи ти лях?... Ляхом будь. Чи ти німець? Німечествуй. Француз? Французуй. Татарин? Татарствуй. Все добре на своєму місці в своєму образі, і все красно, що чисто, природно, що не є підробкою, не перемішано з чужим по роду...”
Григорій Сковорода

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.