Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовший духовий музичний інструмент в світі - це трембіта, — конічна дерев’яна труба без бокових отворів. ЇЇ довжина може досягати чотирьох метрів. Діапазон трембіти — дві з половиною октави. Її звуки чутно більш ніж за десять кілометрів. Цей традиційний для жителів українських Карпат інструмент і досі використовується. Трембітарі сповіщають горян про важливі події. Якщо Ви включите до програми своєї подорожі один з фестивалів краю, то обов’язково познайомитеся з незвичайним інструментом.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


ROSUKRENERGO заплатить за газ для України?

Газоват 10743 перегляди

Опубліковано - 15.09.2006 12:23 | Всі новини | Версія для друку

ROSUKRENERGO заплатить за газ для України?
ROSUKRENERGO заплатить за газ для України?
Як стало відомо, Україна підготувала нову схему збереження цін на газ для країни в четвертому кварталі на рівні $95 за тисячу кубометрів. У найближчі дні її повинен представити "Газпрому" глава мінпаливенерго України Юрій Бойко.

Міністр пропонує перекласти витрати по компенсації $420 млн., запланованого монополією подорожчання газу, до $140 за тисячу кубометрів, на швейцарську Rosukrenergo, єдиного оператора поставок газу на Україну. В "Газпромі" не виключають, що такий варіант можливий. Однак підкреслюють, що Україні однаково доведеться, у підсумку, розплатитися з Rosukrenergo.


Як розповідає джерело в "Газпромі", днями в Москві, очікують приїзду міністра палива й енергетики України Юрія Бойко. Зараз саме він є головним парламентером у питаннях газових переговорів Росії й України. "Минулого тижня ми погодили обсяги поставок на четвертий квартал 2006 року й перший квартал 2007 року. Зараз чекаємо пропозицій щодо умов цих поставок", - пояснив заступник начальника департаменту з інформаційної політики "Газпрому" Сергій Купріянов.


Джерело в уряді України повідомило, що пан Бойко привезе в Москву нову схему погашення боргів НАК "Нафтогаз України" перед Rosukrenergo (RUE). До 17 вересня "Нафтогаз" перерахує $150 млн., до 25 вересня ще $150 млн. $22 млн., що залишилися, будуть погашені в перші дні жовтня. Для реалізації цієї схеми, дочірня структура "Нафтогаза" - ЗАТ "Газ України" відключила перших великих боржників від енергоресурсів і попередила, що поставки відновлять тільки після погашення всіх боргів.

Про те, де "Нафтогаз" має намір перекредитуватися, співрозмовник не розповів. Проте уточнив, що в обмін на прискорене погашення боргу НАК пропонує Росії перекласти на RUE збереження цін на газ для України в четвертому кварталі на рівні $95 за тисячу кубометрів.


Нагадаємо, що на початку вересня глава "Газпрому" Олексій Міллер підписав у Туркменії контракт на покупку 12 млрд. кубометрів газу по $100 замість $65 за тисячу кубометрів. Газ призначений для України. Після чого "Газпром" відмовився продавати Україні газ за старою ціною, і вимагає її підвищення до $135-140 за той же обсяг. Тепер влада України шукає способи компенсувати різницю по розрахунках, яка становить $420 млн.


RUE створено в 2004 році для поставок газу на Україну (50% належить "Газпрому", 45% - українському бізнесменові Дмитрові Фірташу). В 2005 році чистий прибуток RUE становив $740 млн.


У прес-службі RUE відмовилися від коментарів до закінчення переговорів. Однак, інше джерело в "Газпромі" підтвердило, що схема, при якій RUE візьме на себе частину витрат по поставках газу, обговорюється. Її прийняття, за словами співрозмовника, залежить від схеми компенсації витрат українською стороною. Галузеві експерти відзначають, що RUE буде готова прийняти цю схему, за умови подальшого проникнення на ринок України, за рахунок одержання додаткових контрактів або енергоактивів.


"Збереження ціни на рівні $95 для України означає додаткове датування RUE економіки України, тому компанія, напевно, зажадає участі в продажах газу для населення або для теплокомуненерго через дочірнє "Укргаз-Енерго", - говорить член комітету з ТЕКУ Верховної Ради Михайло Волинець.

Сьогодні ЗАТ "Укргаз-Энерго" (належить RUE і "Нафтогазу") постачає промислових споживачів у сусідній країні й контролює 20% поставок палива. Раніше глава "Укргаз-Енерго" Ігор Воронін пояснював, що контракт на поставки газу Україні збитковий для RUE. Однак, за даними пана Вороніна, в RUE є більше вигідні контракти на поставок газу в інші країни - Казахстан, Узбекистан, Польщу, Угорщину. Не виключено, що їхні обсяги будуть збільшені, якщо RUE погодиться компенсувати різницю в ціні газу для України.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Газоват»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього. Хто не шанує видатних людей свого народу, той не вартий пошани”
Максим Рильський

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.