Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень - це «Щедрик», народна пісня, записана українським композитором Миколою Леонтовичем. Світ знає її як Carol of the Bells або Ring Christmas Bells. На Youtube різні виконання «Щедрика» набирають мільйони переглядів...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Єгиптологи зробили одразу два сенсаційні відкриття: знайшли саркофаг древньої цариці і реконструювали обличчя знатної панянки

За межею віків 13576 переглядів

Опубліковано - 5.03.2010 03:54 | Всі новини | Версія для друку

Мумія Пані Кемет
Мумія Пані Кемет
Одразу два сенсаційні відкриття зробили дослідники Стародавнього Єгипту. Їм вдалося знайти гробницю древньої цариці Бехену і реконструювати вигляд відомої Пані Кемет. Вона виявилася справжньою красунею з чудовою фігурою і високим чолом.

У Саккарі, де знаходиться найдавніший некрополь столиці стародавнього царства Мемфіса, знайшли піраміду цариці VI династії Бехену.

Команда французьких археологів під керівництвом Філіпа Коломбера з університету Женеви досліджувала піраміду фараона Пепі I (2335-2285 роки до н. е.), і на захід від неї натрапила на 25-метрову піраміду, всередині якої знаходився саркофаг цариці, прикрашений так званими текстами пірамід. Ці зразки давньоєгипетської релігійної і заупокійної літератури прославляли загиблого і мали захистити його від бід і нещасть у загробному царстві.

"Ми знайшли добре збережений гранітний саркофаг, на якому викарбувані титули цариці, але нічого не говориться про особистість її чоловіка", - приводить слова Коломбера британська газета Independent.

Історики досі не знають, кого саме вважати чоловіком Бехену - Пепі I, який підкорив Південну Сирію, або його сина Пепі II, чиє правління вважається найтривалішим у світовій історії. Відповідно до джерел, цей п'ятий фараон VI династії прожив до 100 років, з яких 94 року був правителем Єгипту.
Реконструйована зовнішність Пані Кемет
Реконструйована зовнішність Пані Кемет
В свою чергу іспанські колеги Коломбера реконструювали лик Пані Кемет - високопоставленої єгиптянки, яка жила в кінці II століття н. е..

Її мумія зберігається в Єгипетському музеї Барселони і являє собою складну конструкцію, зроблену з перев'язувальних стрічок, штукатурки й дерева. На обличчі мумії лежала дерев'яна вощена дошка з зображенням миловидної дівчини - класичний фаюмський портрет.

Застосувавши ендоскопію та комп'ютерне сканування, співробітникам барселонського госпіталю Кірон вдалося довести, що Пані Кемет справді вирізнялася рідкісною красою. У дівчини були правильні риси обличчя, високе чоло і типовий ніс, що відрізняв уродженців дельти Нілу.

"Вражає унікальна подібність між реконструйованим обличчям і тим, що зображено на портреті", - відзначається в прес-релізі на сайті Єгипетського музею Барселони.

Аналіз мумії показав, що дівчина не цуралася роботи та фізичної активності і володіла чудовою фігурою. Пані Кемет померла зовсім юною, у віці 15-16 років. Іспанські вчені вважають, що вона могла померти від пологів, повідомляє Infox.ru
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За межею віків»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

У сучасних умовах будь-яка нація, що не бажає «самознищення» чи рабського становища у світовому співтоваристві, повинна на перше місце висувати завдання інтелектуальної безпеки”
Юрій Канигін

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.