Аратта - На головну

18 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Нагірний Карабах: загинули 84 вірменські військові, наступ Азербайджану триває

Політика 1530 переглядів

Опубліковано - 29.09.2020 10:40 | Всі новини | Версія для друку

Нагірний Карабах: загинули 84 вірменські військові, наступ Азербайджану триває
Нагірний Карабах: загинули 84 вірменські військові, наступ Азербайджану триває
Вночі в Нагірному Карабаху тривали запеклі бої між азербайджанськими та вірменськими військовими. Кількість жертв конфронтації продовжує зростати.

Міноборони невизнаної Нагірно-Карабаської республіки визнало втрату 26 військових під час боїв у понеділок. Загалом, його втрати з неділі досягли 84 військових.

Міністерство оборони Вірменії з початку спалаху бойових дій не оприлюднило цифри загиблих. Водночас у Карабаху служать військовослужбовці з міжнародно визнаної території Вірменії - армія Вірменії та Нагірного Карабаху фактично є єдиною.

Азербайджан не повідомляє офіційну інформацію про втрати. Водночас обидві сторони конфлікту стверджують про сотні вбитих військових супротивника.

Нинішня військова конфронтація Вірменії та Азербайджану є найбільшою з 1994 року, коли закінчилася війна між двома країнами. У боях використовують бронетехніку, артилерію, безпілотні апарати та обмежено - авіацію.

Раніше президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив про готовність "повністю вирішити" проблему конфлікту в Карабаху та "відновити історичну справедливість".

Водночас прем’єр Вірменії Нікол Пашинян відзначив, що вірмени готові до війни: "Вірменський народ готовий до війни, адже завжди усвідомлював, що насаджувана в Азербайджані вірменофобія, ворожнеча і ненависть не могли призвести до інших результатів".

Водночас він попередив, що конфлікт може вилитися у велике міжнародне зіткнення.

Обидві сторони конфлікту запровадили воєнний стан і оголосили мобілізацію.

Туреччина, союзниця Азербайджану, закликала Вірменію повністю вивести свої війська з Нагірного Карабаху. Головний радник турецького президента Реджепа Ердогана Ільнур Чевік заявив також, що Туреччина запевнила Баку в своїй підтримці, яких би масштабів не набув конфлікт. Крім того, Анкара вважає, що Баку може діяти, як забажає.

Вірменія продовжує звинувачувати Туреччину в спробі втрутитися в конфлікт. Президент Вірменії Армен Саркісян звинуватив її в підтримці Азербайджану винищувачами F-16 і найманцями. Туреччина це заперечує.

Водночас генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликав сторони до деескалації та перемовин, такий же заклик зробив прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон у розмові з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом.

Наступ Азербайджану продовжується

Міноборони Азербайджану повідомило про запеклі бої в ніч проти вівторка на лінії зіткнення азербайджанських та вірменських військових в зоні конфлікту.

"У ніч на 29 вересня тривали бої уздовж всієї лінії фронту. Вірменська сторона здійснила контратаки у Фізулі-Джабраїльскому та Агдере-Тертерському напрямках фронту з метою повернути втрачені позиції, але азербайджанська армія негайно припиняла ці спроби", - стверджують азербайджанські військові.

Наразі запеклі бої тривають, випливає з повідомлення Міноборони Азербайджану.

Крім того, в Баку заявляють, що "вірменські військові з території Варденіського району Вірменії ведуть артобстріл Дашкесанського району Азербайджану".

Міноборони Азербайджану також повідомляє, що вранці у вівторок триває наступ азербайджанської армії в напрямку міста Фізулі: "Ще чотири танка вірменської армії знищені нашими солдатами на Фізулі-Джебраїльському напрямку фронту".

Представник Міноборони Вірменії Арцруні Ованесян раніше повідомив, що збройні сили Азербайджану "почали посилену артпідготовку, готується черговий напад".

Зростає кількість жертв серед цивільних

У місті Гадрут в Нагірному Карабаху одна цивільна людина загинула, та ще троє поранені. Про це повідомив керівник міста.

"Удар безпілотник завдав по двору будинку. Загинула жінка похилого віку, троє жителів поранені", - стверджує він.

ЗМІ Вірменії повідомили про загибель дев’ятирічної дитини внаслідок обстрілу карабахського міста Мартакерт азербайджанськими військовими. За даними медиків, що працюють в Мартакерті, дитина та її мати отримали вогнепальні поранення.

Раніше у вірменських ЗМІ повідомлялося про загибель ще однієї дитини в Мартакерті - дев’ятирічної дівчинки, яка потрапила під обстріл разом зі своєю бабусею.

Повідомляється про втрати і серед азербайджанського цивільного населення.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Політика»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Навчаючи інших, ми вчимося самі”
Сенека

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.