Аратта - На головну

18 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень - це «Щедрик», народна пісня, записана українським композитором Миколою Леонтовичем. Світ знає її як Carol of the Bells або Ring Christmas Bells. На Youtube різні виконання «Щедрика» набирають мільйони переглядів...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Томенко запідозрив, що документи Табачнику готують у Москві

Назад в СРСР 6849 переглядів

Опубліковано - 17.01.2011 13:19 | Всі новини | Версія для друку

Томенко запідозрив, що документи Табачнику готують у Москві
Томенко запідозрив, що документи Табачнику готують у Москві
Заступник Голови Верховної Ради, один з лідерів партії «Батьківщина» Микола Томенко вважає, що Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України робить ще один антиукраїнський крок в галузі освіти.

Так, за його словами, можна охарактеризувати зміст документу, який називається «Концепції мовної освіти в Україні», виставлений Міносвіти для громадського обговорення.

За словами Віце-спікера, складається враження, що це розділ відомих стратегічних документів по роботі Росії з так званим ближнім зарубіжжям. Він нагадав, що саме в таких документах передбачається максимальне просування російської мови і повернення російської мови в статус Радянських часів, як мови міжнаціонального спілкування.

«Даний документ містить цю тезу. Тезу, яка була складовою Радянської мовної політики», - відмітив Томенко, процитувавши з документу: «Це мова міжнаціонального спілкування, одна із поширених міжнародних мов, близькоспоріднена з українською».

Віце-спікер наголосив, що така теза прямо суперечить конституційній нормі. «В Українській Конституції немає визначення «міжнаціональної мови». В термінологічному значені мов є українська, як державна мова, і є мови спілкування національних меншин», - підкреслив він.

Ще більш небезпечною у вступній частині документу, на думку Томенка, є теза, що Україна є багатонаціональною державою.

Томенко зазначив, що ця теза не лише науково не витримує жодної критики, а й політично є небезпечною, оскільки провокує наступний крок: очевидно, що багатонаціональна держава, як правило, не лише визначає на державному рівні кілька державних мов, але й визначає федеративний державний устрій. «Я не здивуюся, якщо наступною ініціативою Міносвіти чи Уряду загалом буде ідея стосовно перетворення України у федеративну державу», - наголосив політик.

Підсумовуючи, Микола Томенко сказав, що такий документ не може ухвалюватися ні Міністерством, ні Урядом, оскільки він втручається у сферу законодавчого регулювання, а також суперечить статтям Конституції України.

«Тому все, що стосується принципів мовної політики може бути ухвалено лише конституційною більшістю Верховної Ради України», - підкреслив Томенко.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Назад в СРСР»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Нація або спільнота людей, що не використовуватиме свій інтелект, уважається за тварин, котрі не мають інтелекту взагалі. Таких людей можна використовувати як робочу худобу або матеріал залежно від вибору чи уподобань”
Таємна доктрина так званої «Більдерберзької групи»

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.