Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Імітація реформ відомством Табачника

Освіта 16976 переглядів

Опубліковано - 5.07.2011 18:32 | Всі новини | Версія для друку

Імітація реформ відомством Табачника
Імітація реформ відомством Табачника
Через шість років після приєднання України до «болонського процесу» студенти продовжують отримувати дипломи, незрозумілі закордонним освітянам і працедавцям. А профільне міністерство не готує глибинних змін.

Починаючи від 2005 року, вже третій склад керівництва міністерства освіти і науки України обіцяє гармонізувати систему вищої освіти в Україні із освітніми системами інших країн-учасниць «болонського процесу».

Серед обіцянок був остаточний перехід на трирівневу систему освітньо-кваліфікаційних рівнів – «бакалавр – магістр – доктор», отримання випускниками додатків до дипломів англійською мовою зі зрозумілими в інших країнах оцінками й обсягом навчальних курсів, а також більша академічна автономія університетів.

Цього всього досі не відбулося – днями випускники українських вишів отримали звичні дипломи спеціалістів, магістрів і бакалаврів, причому останні фактично не дають вчорашньому студентові перспектив працевлаштування.

Важко вгледіти натяки на гармонізацію української системи вищої освіти із іншими «болонськими» країнами і в діях нинішнього складу профільного міністерства, чий скандальний проект змін до закону про вищу освіту став предметом цькування з боку тисяч студентів та сотень викладачів вишів.

Формальна гармонізація

Ознаки гармонізації української вищої школи зі школами європейських країн сьогодні є суто формальними, переконаний президент Національного університету «Києво-Могилянська академія» Сергій Квіт. Він каже, що багато з обіцянок держави в його університеті вирішили виконувати самі. Зокрема випускники вишу вже давно отримують додатки до дипломів англійською мовою із зазначеними міжнародними оцінками та обсягом навчальних курсів у «загальноболонській» системі ECTS.

Та, на переконання Квіта, це дрібниці в порівнянні з тим, що держава мала б зробити, але не робить у рамках інтеграції до освітньої Європи. Серед основних завдань він називає надання академічної автономії університетам, інтеграцію освіти й науки в рамках університетів та повсюдне запровадження англійської мови у вишах. «Адже без цього ані нас ніхто не розумітиме, ані ми не розумітимемо нікого», - переконаний він.

Водночас сподівання експертів на те, що виконання подібних завдань зможе забезпечити нинішнє керівництво міністерства освіти і науки, молоді та спорту України вкрай малі. І хоча сьогодні там готують новий проект закону про вищу освіту, попередній документ засвідчив, що міністерство тяжіє радше до звуження автономії вишів, аніж до її розширення, а перехід до нової освітньо-кваліфікаційної градації у законопроекті виглядає радше формально.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Освіта»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Кількатисячолітня безперервна традиція густонаселеної Пра-України... дає сучасним українцям доказ непорушності володіння своєю землею упродовж тисячоліть. Треба визволитися від змови істориків.”
Юрій Липа

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.