Аратта - На головну

17 травня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Чому Місяць притягає тільки воду?

Довкілля 9168 переглядів

Опубліковано - 27.12.2006 03:32 | Всі новини | Версія для друку

Чому Місяць притягає тільки воду?
Чому Місяць притягає тільки воду?
Це непорозуміння. В давнину люди спостерігали за морськими приливами і, побачивши, що приливна хвиля слідує за Місяцем, вирішили, що між Місяцем і водою є спорідненість, що примушує їх тягнутися один до одного. Це пояснення вже без усякої перевірки перенесли на воду не тільки в морях, але і в будь-яких формах.

Наприклад, люди стали вірити, що в повний Місяць ґрунтові води піднімаються ближче до поверхні і це сприяє зростанню рослин. Інша форма цього повір'я пояснювала поведінку лунатиків тим, що Місяць притягає кров у жилах, від цього кров підливає до голови і порушує розум.

Насправді Місяць притягає не тільки воду, але і будь-які об'єкти - за законом усесвітнього тяжіння Ньютона. Згідно цьому закону, сила тяжіння досить швидко убуває з відстанню. Середня відстань до Місяця складає 384 000 кілометрів. Діаметр Землі - 12 700 кілометрів. Це означає, що одна сторона Землі до Місяця приблизно на 3% ближче чим протилежна. За законом тяжіння ближня до Місяця сторона Землі притягується Місяцем приблизно на 7% сильніше, ніж дальня. Для Землі це означає, що на неї діє сила, що прагне витягнути земну кулю уздовж осі Місяць-Земля. Ця сила отримала назву приливної сили.

Під дією приливної сили вся земна куля трохи деформується. З боку Місяця і з протилежного боку виникають невеликі горби, а з боків земна кора, навпаки, трохи опускається. На екваторі висота цих твердотільних приливів складає близько півметра. У вищих широтах вона убуває. За рахунок обертання Землі навколо своєї осі, приливні хвилі рухаються по поверхні Землі, обходячи її приблизно за 25 годин (зайва година пов'язана з рухом Місяця по орбіті). За цей час у кожній точці Землі двічі відбувається прилив і відлив.

Твердотільні приливи важко помітити, оскільки земна кора піднімається й опускається в масштабах цілих континентів. Виміряти їх вдалося тільки завдяки новим астрономічним і космічним технологіям у другій половині XX століття. Наприклад, система глобального позиціонування GPS (система визначення місцеположення об'єктів, заснована на використанні штучних супутників Землі) в принципі дозволяє відстежити рухи земної кори з точністю до сантиметрів, а лазерна локація супутників - із точністю до міліметрів.

Приливи в океанах викликані тією ж самою приливною силою. У відкритому океані висота приливної хвилі приблизно така ж, як у земній корі - 30-60 сантиметрів. Але морська вода, на відміну від земної кори, рухома. Тому з наближенням до берега висота приливної хвилі росте. У вузьких затоках вона може підніматися на 10 метрів і більше, повідомляє сайт "Елементи".
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Довкілля»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

У нашого Українського народу існує повір’я, що від тих батьків, які не дотримуються звичаїв, родяться діти, що стають вовкулаками. Вовкулака, бувши в людській постаті, до церкви не ходить, з людьми не вітається і звичаїв людських не знає”
Олекса Воропай

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.