Аратта - На головну

2 травня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Чому в Європі бензин дешевшає, а в Україні ні?

Зона економічного дива 16401 перегляд

Опубліковано - 12.07.2012 14:14 | Всі новини | Версія для друку

 Чому в Європі бензин дешевшає, а в Україні ні?
Чому в Європі бензин дешевшає, а в Україні ні?
Третій місяць поспіль у країнах Європи падають ціни на бензин, у деяких державах вони знизилися на 15 відсотків. А в Україні бензин подешевшав лише на 30 копійок за літр. І подальшого здешевлення експерти не прогнозують.

Ціни на нафту в світі після недавнього рекордного стрибка різко впали. І, скажімо, у Франції, де «95-й» бензин у березні цього року коштував майже 2 євро за літр, тепер обходиться водіям у 1 євро 60 центів. В Україні ж бензин, якщо й подешевшав, то дуже несуттєво. Зараз середні ціни на пальне найпопулярнішої марки А-95 становлять 10 гривень 80 копійок за літр.

Експерти пояснюють це тим, що у травні Верховна Рада з подачі уряду ухвалила закон про ставки акцизу, які не є фіксованими. Відповідно до нього, коли нафта дорожчає, ставка акцизу зменшується, а коли дешевшає, то навпаки – зростає.

Стабільність, яка невигідна споживачеві

Такі нефіксовані ставки, за сподіванням урядовців, мали стабілізувати ціни на пальне. Однак, на тлі падіння вартості нафти у світі, ця стабільність невигідна українському споживачеві, переконує аналітик Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

«Це і була мета закону – зберегти ціни на стабільному рівні. Ось ми його і маємо – але не за рахунок держави, а за рахунок споживача, який платить підвищену ставку акцизу. Тепер не держава допомагає споживачу, а споживач допомагає державі, сплачуючи підвищені податки і потужно поповнюючи бюджет», – каже Куюн.

Киянка Олена нещодавно побувала в Європі й побачила, що ціни на пальне в інших державах суттєво падають. Але її сподівання, що так відбуватиметься і в Україні, виявилися марними.

«Коли ціни на нафту у світі ростуть, у нас бензин одразу дорожчає, а коли падають – то у нас нічого не міняється! Або й дорожчає! Як це так?. В Європі ціни зараз впали, а в нас залишилися стабільними, або й взагалі зросли!» – обурюється дівчина.

Ціна впаде ще максимум на 15-20 копійок

Споживачі очікували суттєвого зниження цін на нафтопродукти – до рівня, наприклад, 10 гривень. Однак прогнози фахівців невтішні, констатує експерт ринку нафтопродуктів Геннадій Рябцев.

«Буде ще максимум 15-20 копійок зниження, не більше. Причому, це зниження може і не відбутися, оскільки фінансові ризики трейдерів зростають все більше. Це може і добре для державного бюджету, бо він отримує додаткові надходження, проте дуже погано для споживачів, які побачили лише незначне зниження цін. А воно могло бути суттєвішим, ніж є зараз. Ми загалом маємо 30 копійок зниження, а можна було очікувати зменшення ціни на цілу гривню», – стверджує експерт.

Ціни за барель нафти на світовому ринку впали з рекордних 120 доларів до 90. Українські фахівці стверджують: навіть якщо ціна сягне 80 доларів, на споживачів це не вплине.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Зона економічного дива»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Все, що йде поза рами нації, це або фарисейство людей, що ітернаціональними ідеалами хотіли би прикрити свої змагання до панування одної нації над другою, або хворобливий сентименталізм фантастів, що раді би широкими “вселюдськими” фразами прикрити своє духове відчуження від рідної нації...”
Іван Франко

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.