Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!!!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


В ООН привітали рішення КСУ щодо скасування покарання суддів за неправосудні рішення

Світ навколо нас 2604 перегляди

Опубліковано - 16.06.2020 10:48 | Всі новини | Версія для друку

В ООН привітали рішення КСУ щодо скасування покарання суддів за неправосудні рішення
В ООН привітали рішення КСУ щодо скасування покарання суддів за неправосудні рішення
В місії ООН з прав людини вважають, що рішення КСУ сприятиме зміцненню незалежності судової системи. Раніше КСУ визнав неконституційною статтю КК про покарання суддів за завідомо неправосудні рішення.

Моніторингова місія ООН з прав людини вітає рішення Конституційного Суду України від 12 червня про неконституційність статті 375 Кримінального кодексу України, яка встановлювала кримінальну відповідальність суддів за винесення "завідомо неправосудних" рішень, без пояснення критеріїв "неправосудності".

Про це йдеться в оприлюдненій у понеділок, 15 червня, заяві місії на сторінці у Facebook. В місії ООН вважають, що "це рішення сприятиме зміцненню незалежності судової системи".

"Ми задокументували кілька випадків, коли судді, які відхиляли клопотання прокурорів проти обвинувачених у кримінальних справах, пов’язаних зі збройним конфліктом на сході України, опинялися під слідством за статтею 375", - наголошують в ООН.

"Однак ця проблема вийшла за межі проваджень, пов’язаних з конфліктом, і зачіпала всіх суддів. На практиці дуже мало справ призводили до пред’явлення офіційних звинувачень суддям; більшість розслідувань залишалися відкритими протягом багатьох років, тримаючи суддів у стані невизначеності. У наших доповідях про ситуацію з правами людини в Україні ми засуджували цю практику як таку, що дозволяла втручатися в незалежність суддів", - йдеться у заяві Моніторингової місії ООН з прав людини.

Нагадаємо, 12 червня на сайті КСУ оприлюднено рішення щодо визнання неконституційною статті 375 Кримінального кодексу України, що передбачає кримінальну відповідальність суддів за завідомо неправосудні вироки й ухвали.

Своє рішення судді КСУ аргументували тим, що в цій статті "не встановлено критеріїв, за якими можна визначити, який вирок, рішення, ухвала або постанова судді (суддів) є "неправосудними", а також не розкрито змісту сполучення слів "завідомо неправосудний", що може призвести до неоднозначного розуміння складу злочину, кваліфікацію якого здійснено за цією нормою". Між тим КСУ встановив, що відповідна норма КК ще діятиме наступні шість місяців.

Визнання кримінально-правової норми неконституційною означає декриміналізацію діяння, що є підставою закриття усіх наявних проваджень за відповідною статтею КК. Зокрема, за статтею 375 КК України притягались до відповідальності так звані судді Майдану, котрі виносили рішення про позбавлення водійських прав учасників Автомайдану. Такі рішення наприкінці 2013-го - на початку 2014 року по всій Україні виносили близько 100 суддів.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Шануй, Україно, святині свої! Бо вони ж – всесвітньої, загальнолюдської ваги; земна цивілізація виросла з них.”
Юрій Шилов

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.