Аратта - На головну

28 квітня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


20 березня - день весняного рівнодення і початок Нового року за сонячним календарем

Подія дня 20267 переглядів

Опубліковано - 21.03.2009 02:00 | Всі новини | Версія для друку

Почалася справжня весна за сонячним календарем
Почалася справжня весна за сонячним календарем
20 березня, об 11:44 за Гринвічем (13:44 за Києвом) наша планета пройшла через момент сонячного рівнодення. Почалася весна за астрономічним, природним, календарем.

У цей день для всіх місць Землі (окрім районів земних полюсів) день майже рівний ночі ( "майже" - через рефракцію, той факт, що Сонце - не точкове джерело світла, а диск, і також через те, що сам момент рівнодення зміщений відносно 6 або 18 годин місцевого сонячного часу).

Весняне і осіннє рівнодення вважаються астрономічним початком відповідних пір року. Проміжок між двома однойменними рівноденнями називається тропічним роком, який і прийнятий для вимірювання часу. Тропічний рік складає приблизно 365,2422 сонячних діб, тому рівнодення припадає на різний час діб, пересуваючись вперед щоразу майже на 6 годин.

Юліанський рік становить 365 і 1/4 діб. Вставний день вісокосного року повертає рівнодення на колишнє число року. Але тропічний рік трохи менший юліанського, і рівнодення насправді повільно відступає за числами юліанського календаря.

В григоріанському ж літочисленні внаслідок пропуску трьох днів у 400 років воно майже нерухоме (григоріанський рік в середньому становить 365,2425 діб).

У різних країнах своє ставлення до весняного рівнодення. Українці вважають, що цього дня в річному круговороті Весна приходить на зміну Зимі. Це Весняне Рівнодення, кінець Зими і початок сезону відродження. З цього дня починається повне пожвавлення Землі, відродження природи. Для цього дня існувала і безліч народних прикмет. Наприклад, якщо цього дня буде ясна погода, це до теплого літа.
Ярило - бога Сонця, кохання та весняної плодючості у східних слов`ян
Ярило - бога Сонця, кохання та весняної плодючості у східних слов`ян
З прадавніх часів весняне рівнодення вважали великим святом, а в першу неділю після настання рівнодення у слов`ян святкувся Великдень - "великий день", - сонячне святе, час коли день перемагає ніч ("великий день"), весна - зиму і починається новий рік за сонячним календарем. Це свято має й іншу назву - свято Ярила - бога Сонця, кохання та весняної плодючості.

У зороастрійській традиції, якої також дотримуються іранські, кавказькі і тюркські народи, з першим сходом Сонця після настання весняного рівнодення, починається тотожне свято - Навруз (дослівно - “новий день”), Свято Весни і Новий рік за Сонячним календарем.

До весняного рівнодення і прив`язується розрахунок дня одного з головних християнських свят - свято Пасхи, або Воскресіння Христового. В Україні це свято також запозичило дохристиянську, язичницьку, назву першого весняного свята - Великдень.

“Великдень святкується у першу неділю після весняного (першого) повного Місяця” - така загальна метода вирахування дня Воскресіння Христового, перехідного свята в христиняському календарі, від якого проводиться розрахунок інших перехідних свят.

Насправді, розрахунок католицької та правосланої Пасхи трішки складніший і залежить ще й від часу святкування єврейського свята Песах (15 день весняного місяця Нісана - з вечора 8 квітня, якщо взяти розрахунок цього року). Христинянске свято Пасха святкується після Песаху - 12 квітня католицька і 19 квітня - православна.

А ось китайці святкують цього дня "свято розумних яєць". Весь день вони намагатимуться поставити яйце вертикально. На того, кому це вдасться, чекає успіх.
Китайці відзначають День середини весни за традиційним календарем. У народі його звуть "святом розумних яєць", оскільки цього дня куряче яйце з легкістю можна поставити вертикально.

Пояснюють феномен тим, що в період рівнодення вектори прискорення Землі довкола своєї осі і довкола Сонця врівноважують один одного, створюючи ідеальний баланс для стояння яйця "по стійці струнко". Деякі вчені сперечаються з цим твердженням.

"Для цього дійства ідеально підходить чотириденне яйце. Щоб воно трималося вертикально, його треба злегка розкрутити довкола своєї осі", - розповіла китаянка Лінь. "Вважається, що тих, хто зумів поставити яйце вертикально, до кінця року супроводжуватиме успіх", - відзначила вона.

В свою чергу ми також бажаємо всім нам успіху в наступаючому Сонячному році! Хай нове Сонце дарує нам тепло, радість, щастя, щедрий урожай, духовне багатство і матеріальні статки!
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Подія дня»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Чим обмеженішим є світогляд людини, чим менше вона знайома з історією, природою і філософією, тим щиріша її прихильність до своєї релігії ”
Людвіг Фейєрбах

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.