Аратта - На головну

7 травня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Останки із саркофага Ярослава Мудрого не належать князю

Невідоме Регіон: м.Київ 10510 переглядів

Опубліковано - 13.04.2010 16:48 | Всі новини | Версія для друку

Останки Ярослава Мудрого в його саркофагу були підмінені за радянської влади
Останки Ярослава Мудрого в його саркофагу були підмінені за радянської влади
Знайдені в саркофазі Ярослава Мудрого останки не мають ніякого відношення до князівського поховання і належать невідомому чоловіку.

Про це повідомив один із учасників групи дослідників, які проводили дослідження саркофага, що знаходиться в "Софії Київській".

"Вже точно відомо, що кістки, знайдені в гробниці, набагато молодші. Останки Ярослава, найімовірніше, зникли. Але нам було суворо наказано не розголошувати цю інформацію: керівництво не хоче, щоб про це поки що знали", - сказав один із співробітників "Софії Київської".

Усипальницю князя Ярослава Мудрого розкрили у вересні минулого року.

Офіційно в "Софії" від коментарів ухиляються. "Новини щодо кісток Ярослава є, але ми поки нічого говорити про це не будемо. Попереду ще генетичний аналіз, а до остаточних результатів - ніякої інформації про кістки", - сказала заступник гендиректора з наукової роботи Ірина Марголіна.

Мовчать і в Національному медичному університеті ім.Богомольця, в якому медичну експертизу кісток повинні були закінчити ще в березні. "Зараз аналізи припинені з об'єктивних причин. За домовленістю з керівництвом "Софії", попередні результати дослідження коментувати не буду", - говорить завідувач кафедри судмедекспертизи Борис Михайличенко.

Раніше справжність кісток не піддавалася сумніву: науковцям вдалося побачити за останками патологію ноги, яку Ярославу приписували літописи. Загубитися вони могли і в Росії - вперше гробницю відкрили в 1932 і 1939 роках для складання опису, після чого їх передали до Ленінграда, а потім повернули - вже після війни. І тільки зараз саркофаг вирішили знов розкрити.

"Зрозуміло, чому в "Софії" мовчать. Це дуже неприємна ситуація: розраховували зробити сенсацію, а вийшла пустишка. У заповідника першого запитають, якщо дізнаються про зникнення, адже він відповідає за збереження кісток", - вважає археолог Віталій Козюба. На його думку, зараз співробітники заповідника судорожно шукають кістки у себе у фондах.

"Необов'язково вони загубилися в Росії. Співробітники і керівництво "Софії" змінюється. Десь могли недогледіти, втратити етикетку до ящика. А якщо їх все ж таки не передали з Пітера, то з огляду на його блокаду під час війни, плутанину, знайти їх буде неможливо ", - вважає Козюба.

У свою чергу директор Інституту археології Петро Толочко упевнений: дуже велика вірогідність, що кістки несправжні. "Але тоді вони вже втрачені назавжди. Де їх шукати, незрозуміло", - сказав нам Толочко.

Плани на останки Ярослава Мудрого у вчених були грандіозними: хотіли зробити гістологічний, медико-анатомічний та генетичний аналізи і на основі цих результатів планували встановити точний вік, дату смерті, етнічну приналежність князя, а також хвороби, якими він страждав, і відновити його портрет з допомогою комп'ютерної графіки. Більшу частину аналізів вже зробили, залишився тільки генетичний. Його планували провести з допомогою шведських, французьких і німецьких науковців.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Невідоме»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Вони вважають життя наше забавою і житіє прибутковою торгівлею, бо кажуть, то повинно ж звідкілясь мати прибуток, бодай із зла”
Біблія

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.