Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899-1902 роках, командир одного з загонів бурів українець Юрій Будяк, врятував від розстрілу одного молодого англійського журналіста. Згодом останній допоміг Ю.Будяку вступити до Оксфордського університету. В 1917 році Ю.Будяк працює в уряді Української Народної Республіки. В 1943 році Юрій Будяк помирає в радянському концтаборі. Англійського журналіста звали .... Уїнстон Черчілль....
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Українські митці презентували особливе бачення Великодня

Мистецький погляд Регіон: м.Київ 15890 переглядів

Опубліковано - 19.04.2006 12:43 | Всі новини | Версія для друку

Українські митці презентували особливе бачення Великодня
Українські митці презентували особливе бачення Великодня
Українські скульптор Юрій Багаліка та художник Дмитро Нагурний презентували особливе бачення Великодня. Наче втікачі з наскельних малюнків химерні скульптури причаїлися у виставковій залі серед яскравих картин. Юрій Багаліка занурився у праісторію, коли рука первісного художника залишила на стінах печери перші зображення людини.

На думку скульптора, чудернацькі чоловічки вібрували сакральністю і він втілив їхні образи в рельєфні форми. Саме таким автор побачив Іуду, що зрадив Христа, Каїна та Авеля, а також українську берегиню. Нове прочитання романтичної історії Аполона і Дафни митець утілив у своїй улюбленій скульптурі.

Юрій Багаліка, скульптор:
- Аполон закохався в Дафну. Аполон бог сонця закохався в німфу рослинності. Він за нею біг, наздоганяв, щоб злучитися і як тільки він її наздогнав і торкнувся вона перетворилася на вічно зелене листя лавра. я був здивований і збентежений, що давні греки таким чином висловлювали закон фотоосинтезу - коли сонце проникаючи в рослинність створює її зеленим. Так це поетична мова давніх греків.

Наче бризки шампанського - різножанрові та несхожі одна на одну картини Дмитра Нагулевського. Чарівно вигнута жінка на тлі розкішного автомобіля еліт-класу, авангардні вітрила, еротика та загадкове бачення міста, у якому художник мешкає та творить. Київ - особлива тема для художника - часом незрозуміло таємничий, або ж дуже яскравий та природний.

Дмитро Нагурний, художник:
- Київ зі своїми пагорбами має колосальну внутрішню ритміку. Київ можна вирішувати в різних стилістичних прийомах: можна в дотошному реалізмі, можна в джазовому виконанні. а можна в такому жорсткому андеграундовому авангардному виконанні. Київ - це святе всествінє місце, саме тут є космічний стовбур, космічне сіяння.

Рішучий крок - скульптура та малярство одне одному у релігійній тематиці не конкурують. Глядачі певні, тут і нині яскраві кольори доповнюють форму.

Відвідувачі:
- Я вважаю, що це дуже органічне поєднання і так повинно бути. Тому, що мистецтво це поєднання взагалі різних стихій. Це завжди в нашому житті буває. а тут це видно на цьому прикладі.

- Я думаю, що такий поштовх, і таке відчуття скульптури і такої релігійної форми воно відповідає мисленню сучасної людини. Ми в цьому напрямку маємо рухатися. це наша релігіяя і вона має бути сучасною.


Релігійні та не дуже - відверті картини, біблійного та міфологічного змісту скульптури. Кожний витвір дає простір, щоб розгулятися фантазії глядачеві будь-якого калібру.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Мистецький погляд»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

В цілому, люди працюють більш напружено й більш інноваційно, якщо їх не примушують. Зовсім інша картина там, де їм жорстко вказують, що робити”
Соічіро Хонда

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.