Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Презентація книги Юрія Шилова “Пращури”

Суспільне життя 20115 переглядів

Опубліковано - 6.03.2006 17:13 | Всі новини | Версія для друку

Юрій Шилов і доктор Арвінд Алок, директор Інституту охорони національних пам’яток Індії, у арійського кургана Стовбувата Могила (травень, 2000 р.)
Юрій Шилов і доктор Арвінд Алок, директор Інституту охорони національних пам’яток Індії, у арійського кургана Стовбувата Могила (травень, 2000 р.)
Третього березня в історико-археологічному музеї “Аратта-Україна”, що нещодавно відкрився в Трипіллі, відбулася презентація книги “Пращури” відомого археолога та історика Юрія Олексійовича Шилова.

Як каже сам автор, книга є науково-популярним варіантом його “Джерел витоків української етнокультури” – великої грунтовної праці, що вийшла в 2002 році тиражем всього 1000 примірників.

Підзаголовок книги “Пращури” має назву “Прадавня історія Русі” – в ній показаний період історії до офіційного Хрещення Русі 988 року, який є найскладнішим, найсуперечливішим і найменш дослідженим.

Історію Ю.О. Шилов порівняв з криміналістикою, де є експертний і слідчий відділ, а археологія – це одна з допоміжних дисциплін історичної науки, своєрідний оперативно-експертний підрозділ, але є ще антропологія, етнографія, мовознавство, астрологія, дані яких необхідно враховувати. Вся наявна інформація з усіх “відділів” і “підрозділів” йде до професійних істориків, які вже системно роблять історичну реконструкцію.

“Трипільська археологічна культура – це речові залишки апофеозу держави Аратта. Якщо до цього додати етнографію, мовознавство і т.д., тоді можна робити історичну реконструкцію, - каже Юрій Шилов. - Протиріччя між історією та археологією немає, просто археологія має знати своє місце. Якби прийшов експерт по трупах і почав робити свої висновки без слідчого, який би перекос вийшов? Подібний перекос роблять археологи, які хочуть бути монополістами, а своі висновки бачити істиною останньої інстанції”.

Чому презентація книги відбулася в музеї? Юрій Шилов каже, що музей працює не тільки як музей, а ще займається науково-культурологічною діяльністю. За його словами, остання книга – це своєрідний експеримент, в ній, зокрема, розповідається про розкопки і дослідження Стовбуватої могили – одного з найдавніших арійських курганів, з якого можна простежити виникнення Вед. Як відомо, частина арійських племен в ІІ тисячолітті до н.е. пішли в Іран та Індію і понесли з собою священні знання, які були там письмово зафіксовані у вигляді “Авести” і “Вед”.

Давні арійські кургани мають геомагнітну аномалію, а вторгнення сучасників у світ пращурів, в інформаційне поле арійських жерців, може принести біду. Займаючись розкопками задля дослідження, люди все ж таки руйнують кургани. Досі невідомим залишається, чому після досліджень курганів постраждало так багато дослідників, наприклад, загинув Б.М. Мозолевський та двоє працівників його експедиції. Але нам відомі ще й інші приклади та інші долі.

Але повернемося до теми. В контексті презентованої книги “Пращури”, її автор відзначив величезну роль справжньої національної еліти, якої має бути не менше 5%, щоб запрацювала національна ідея, а нація стала життєспроможною. Народ має підняти власні святині, навколо яких і згуртується національна еліта. Як бачимо, музей “Аратта-Україна” почав це робити, але попереду ще багато роботи і потрібно ще багато зусиль від усіх, хто увійшов в цей єдиний і потужний потік, щоб здобути Україні її заслужену велич.

Первинна общинна культура, що збережена народом , стоїть не на раціонально-аналітичному, а на образно-інтуїтивному підгрунті і пов’язана не з раціональним, а з міфологічним світосприйняттям і світорозумінням. Тому значення символів, обрядів, знаків в далекі общинні часі, коли існувала держава Аратта, є синкретичними, гармонійними і насиченими. Офіційна наука стоїть на логіко-аналітичному, раціональному підході і зосереджена на дослідженні речових проявів матерії і світу.

В офіційній академічній науці питання про дві лінії історіографії було поставлено ще в 1981 році Б.О. Рибаковим в його знаменитій праці “Язычество древних славян”. Він показав, що офіціна історіографія не дає слов’янам більше 1500 років, але в історичній пам’яті слов’ян збереглися згадки про мамонтів, які вимерли щонайменше 11 тисяч років назад.

Юрій Шилов свідомо ставить акцент на народній традиції, не відкидаючи, звичайно, і офіційну науку. Українська етнографія назвичайно багата, а українське селянство, на його думку, зберегло дуже давні традиції, які сягають ще часів держави Аратта.

У Юрія Шилова є багато цікавих книжок. Як не згадати художньо-документальну трилогію “Святині”, “Цилітель” і “Что Бог дал”, де розповідається про осягнення коріння витоків української і світової цивілізації через конкретні долі дослідників, політиків, звичайних людей. Є ще історичний роман “Начало начал”, присвячений витокам і сутності інституту спасительства, та “Истоки славянской цивилизации”.

Презентована книжка “Пращури” є популярною версією для широкого кола читачів майбутнього навчального посібника - "Давньої історії Русі в контексті світової цивілізації".
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Суспільне життя»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ми захоплюємося старовиною, але живемо сучасністю ”
Овідій

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.