Аратта - На головну

20 травня 2024, понеділок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Братні апетити. Кремль поклав око на українське суднобудування

Економіка 6697 переглядів

Опубліковано - 5.05.2010 10:59 | Всі новини | Версія для друку

Братні апетити. Кремль поклав око на українське суднобудування
Братні апетити. Кремль поклав око на українське суднобудування
Російська державна Об’єднана суднобудівна корпорація цікавиться двома заводами в Україні: виробником суднових двигунів Зоря-Машпроект і ФСК Море, що будують бойові катери.

Про це пише видання “Коммерсантъ”.

Як пише газета, наступною областю інтеграції економік Росії й України слідом за планами зі злиттів у газовій, атомній та авіабудівній галузях може стати суднобудування.

Учора глава ОСК Роман Троценко на зустрічі з прем'єр-міністром Росії Владіміром Путіним заявив, що корпорація має намір придбати два українських підприємства суднобудівної промисловості: Зоря-Машпроект (Миколаїв) і ФСК Море (Феодосія).

За даними Ъ, перший є найбільшим у світі виробником газотурбінних двигунів для суднобудування, а другий будує легкі, на алюмінієвій основі, військові та цивільні судна. Як пояснив Троценко, заводи відчувають нестачу у замовленнях, але після їхнього входження в ОСК "можна було б вирішити питання".

Однак, зазначив глава ОСК, заводи належать державі і ввійти в ОСК без акціонування не можуть. Путін ідею підтримав і закликав Троценка взяти її на особистий контроль. Російський прем'єр зазначив, що інтеграція Зоря-Машпроект і ФСК Море в ОСК "вигідна обом сторонам".

Втім, план ОСК "поки не можна назвати серйозним, і все це тільки розмови", стверджують два знайомих з ситуацією джерела. Звичайно, ОСК потенційно цікаві ці активи, як і Чорноморський суднобудівний завод у Миколаєві (найбільша державна судноверф в Україні), визнає один з топ-менеджерів корпорації, але як і коли може бути структурована угода і скільки ОСК доведеться заплатити за активи, незрозуміло. Якихось серйозних проблем із замовленнями в українських заводів немає, уточнюють співрозмовник, і тема їхнього входження в ОСК виникла виключно на тлі загальних розмов про інтеграцію російського і українського бізнесу.

Заступник гендиректора центру АСТ Костянтин Макієнко сумнівається, що "у того ж Зоря-Машпроект зараз якісь складності" - завод не розкриває обсяг замовлень, але в цілому це велике підприємство, "у якого на пострадянському просторі за великим рахунком немає конкурентів". Те, що воно цікаве ОСК, не дивно, продовжує Макієнко: в Росії виробництва газотурбінних двигунів для суднобудування "просто немає, а ФГУП Салют і НУО Сатурн рівня Зоря-Машпроект найближчим часом не досягнуть точно".

Але завод завантажений замовленнями Росії, Китаю та Індії, додає експерт, так що вигода від його входження в ОСК для України "неочевидна". ФСК Море будує бойові катери на повітряній подушці і за великим рахунком реалізує тільки один великий контракт з Китаєм. У даному випадку незрозуміло, вважає експерт, "чим настільки скромне підприємство могло залучити ОСК".

Як пише газета, проект ОСК продовжує низку гучних заяв про майбутню тісну кооперацію між Росією та Україною. На тлі переговорів про ціну російського газу (досягнуто угоду про знижку в розмірі 30%) активізувалися давні переговори про включення концерну Антонов у російську Об'єднану авіабудівну корпорацію. Путін минулого тижня анонсували проект об'єднання атомної енергетики та машинобудування, а в п'ятницю - злиття газових монополій двох країн, Газпрому і НАК Нафтогаз України.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Економіка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

...пaтpіoтизм вeликoгo нapoдa має бути віpoю у вeликy і світову міcію цього нapoдa, інакше це бyдe нaціoнaлізм пpoвінційний, зaмкнений і позбавлений світових перспектив.”
Микола Бердяєв

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.