Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в місті Батурин (Чернігівська область) 5 листопада 1702 року у генерального писаря Пилипа Орлика народився син Григор. Згодом вони будуть змушені покинути Україну. Пилип Орлик буде гетьманувати понад тридцять років, але більша частина його гетьманства пройде в еміграції. Григор Орлик стане визначним державним і військовим діячем Франції, генералом і довіреною особою короля Людовіка XV, отримає графський титул і велику кількість європейських нагород. В 1747 році Г.Орлик одружиться на Луїзі-Олені де Брюн де Дентельвіль і стане володарем значних земель у Франції. Під Парижем він буде мати замок. В середині ХХ ст. на землях, що колись належали Григору Орлику буде побудований міжнародний аеропорт “Орлі”...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Одна безсонна ніч може викликати діабет

Охорона здоров`я 8102 перегляди

Опубліковано - 11.05.2010 12:00 | Всі новини | Версія для друку

Одна безсонна ніч може викликати діабет
Одна безсонна ніч може викликати діабет
Лише одна безсонна ніч може перешкодити організму повноцінно використовувати інсулін для переробки цукру, стверджують учені.

Дослідники вважають, що зв`язок між зменшенням кількості часу на сон і зростанням числа випадків резистентності до інсуліну і придбаного діабету може бути невипадковим, повідомляє РІА Новості.

"З наших даних виходить, що недостатня кількість сну вночі має серйознішу дію на регулювання обміну речовин, ніж вважалося раніше", - сказала директор медичного центру університету Лейдена Естер Донга, що очолювала дослідження.

Діабет другого типу викликається неможливістю організму повноцінно використовувати інсулін, унаслідок чого рівень цукру в крові росте, а це небезпечно для здоров`я. У всьому світі на цю недугу хворі приблизно 180 мільйонів осіб.

Раніше вчені вже виявили зв`язок між декількома ночами недостатнього сну і неповноцінним використанням інсуліну організмом, але Донга говорить, що нове дослідження стало першим, яке вивчило вплив лише однієї безсонної ночі на цю здатність організму.

Водночас, в іншому дослідженні, опублікованому в журналі Sleep, йдеться про те, що 6-8 годин сну на день зменшують ризик передчасної смерті.

Фахівці з університету Уорвіка й університету Фрідріха II в Неаполі проаналізували дані 16 досліджень тривалості життя і режиму сну, в яких брали участь понад 1,3 мільйонів жителів Європи, США та Азії. Вони встановили, що оптимальна тривалість сну, не пов'язана з можливими негативними наслідками для здоров'я і, в кінцевому підсумку, з передчасною смертю, становить від шести до восьми годин на добу.

"Стабільний режим, шість-вісім годин сну за ніч, може бути оптимальним для здоров'я людини. Тривалість сну повинна розглядатися як додатковий поведінковий фактор ризику, або ризик-маркер, на який впливає зовнішнє середовище, і який, ймовірно, можна змінити ... за допомогою заходів системи охорони здоров'я", - сказав керівник дослідження Франческо Каппуччо (Francesco Cappuccio), чиї слова наводить прес-служба університету Уорвіка.

За результатами аналізу статистичних даних учені виявили, що для тих, хто постійно спав менше шести годин за ніч, ризик передчасної смерті протягом 25 років був на 6-18% вищий, ніж ті, хто витрачав на сон шість-вісім годин.

Водночас, для тих, хто регулярно спав понад дев'ять годин на добу, ризик передчасної смерті підвищувався на 22-38%. На думку авторів, тривалий сон, у даному випадку, може бути симптомом, а не причиною різних захворювань і загального погіршення здоров'я.

Нагадаємо, в серпні минулого року вчені виявили генетичні мутації, що дозволяють носіям скорочувати час сну без шкоди для життєвої активності, що дасть можливість у майбутньому розробити методики відновлення порушень сну у людей.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Охорона здоров`я»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли ж ви гризете та їсте один одного, то глядіть, щоб не знищили один одного!”
Біблія

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.