Аратта - На головну

18 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Вчені виявили незвичайні наслідки від миття рук

У світі науки 9501 перегляд

Опубліковано - 11.05.2010 15:04 | Всі новини | Версія для друку

Фізичне очищення рук не вперше пов’язують з очищенням думок
Фізичне очищення рук не вперше пов’язують з очищенням думок
Миття рук допомагає позбутися від тяжкості прийнятих напередодні рішень.

До такого висновку прийшли Спайк Лі (Spike Lee) і Норберт Шварц (Norbert Schwarz) з університету Мічигану, повідомляє Discovery.

Стан, коли після ухвалення певних непростих рішень людина починає виправдовувати себе, психологи називають коґнітивним дисонансом (Postdecisional dissonance). Щоб краще розібратися з цим явищем, вчені провели кілька простих експериментів.

У першому вони попросили 40 студентів переглянути 30 CD-дисків, вибрати з них десятку кращих і виставити їм оцінки від 1 до 10. Потім в якості нагороди їм було запропоновано забрати 5 або 6 з їхнього рейтингу. Після цього тих же опитуваних ніби ненароком попросили також протестувати рідке мило. При цьому одна половина просто помилуватися етикеткою, а інша - випробувала мило в дії. Потім тест з виставленням оцінок дискам повторили.

З'ясувалося, що люди, які помили руки, побудували точнісінько такий же рейтинг. Для них нічого не змінилося, вони не потребували в логічному поясненні або виправдання та перегляді свого вибору. У той час як інші змінили свою точку зору (збільшивши оцінки раніше вибраними дискам, і знизивши тим, що були відкинуті).

Аналогічний вплив фізичного стану на психологічний вчені зафіксували у схожому експерименті з 85 учасниками, яких попросили вибрати кращий джем, не скуштувавши його. Після того їм запропонували протерти руки антисептичними серветками і розставити оцінки ласощів, але вже скуштувавши його. Люди з брудними руками порахували, що обрані ними раніше джеми ще кращі на смак, а відставлені - гірші (тим самим наче виправдовуючись за свій "сліпий" вибір). У той час як "чистюлі" не змінили свого ставлення до продуктів.

У статті в журналі Science вчені роблять висновок: миття рук звільняє від важких думок від зробленого нелегкого вибору, позбавляє від когнітивного дисонансу.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Нація не помирає від інфаркту, вона помирає тому, що в неї відібрали мову”
Ліна Костенко

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.