Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!!!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Мозок може контролювати рівень холестерину

Охорона здоров`я 13864 перегляди

Опубліковано - 8.06.2010 11:32 | Всі новини | Версія для друку

Вчені довели, що мозок може контролювати кількість холестерину в організмі
Вчені довели, що мозок може контролювати кількість холестерину в організмі
Американські вчені довели, що сигнали мозку можуть впливати на кількість холестерину в крові.

Як повідомляють дослідники, холестерин - необхідна речовина для вироблення вітаміну D і деяких гормонів, а також для утворення клітинних стінок. Організм отримує його з їжі (незначну частину - прим. “Аратти”) і синтезує самостійно.

У крові холестерин перебуває у складі комплексних сполук, ліпопротеїнів. Ліпопротеїни низької щільності називають поганим холестерином, оскільки він може осідати на стінках судин, сприяючи утворенню тромбів, які можуть призводити до інфарктів і інсультів.

Гарний холестерин, ліпопротеїни високої щільності, навпаки, істотно знижують ризик розвитку атеросклерозу і серцево-судинних захворювань. Проте як організм управляє виробництвом поганого і гарного холестерину, досі не цілком ясно.

Матіас Чоп з університету Цинциннаті США і його колеги провели серію експериментів на щурах, в яких вивчали дію гормону греліну на рівень холестерину, і встановили, що ці параметри безпосередньо пов'язані з роботою певних зон мозку.

"Ми довго вважали, що рівень холестерину регулюється виключно через його поглинання і синтез у печінці. Наше дослідження вперше показало, що кількість холестерину також перебуває під прямим впливом "пульта дистанційного керування", роль якого відіграють специфічні нейронні мережі в центральній нервовій системі", - говорить Чоп.

Вчені показали, що штучне введення підвищених доз гормону греліну не тільки змушує щурів їсти більше і швидше набирати вагу, але також збільшують рівень хорошого холестерину в крові.

Грелін, як відомо, блокує рецептор MC4R в гіпоталамусі, що відповідає за регуляцію витрати енергії. Проте автори дослідження також встановили, що хімічна блокада цього рецептора також призводить до зростання рівня "гарного холестерину".

"Відсутність сигналу від MC4R знижує здатність печінки до зв'язування ліпопротеїнів високої щільності, і, отже, зростання його концентрації в крові", - пояснюють учені.

Дослідники зазначають, що їх відкриття може створити нові методи контролю рівня холестерину і боротьби з негативними наслідками ожиріння.
Формування атеросклеротичних бляшок в судинах підвищує ризик інфаркту або ішемічного інсульту, а також інших серцево-судинних ускладнень
Формування атеросклеротичних бляшок в судинах підвищує ризик інфаркту або ішемічного інсульту, а також інших серцево-судинних ускладнень

Довідка.

Холестерин - воскоподібна, схожа на жир речовина, що переноситься кров'ю. Більша частина холестерину виробляється організмом природним чином у печінці, але деяка частина надходить з їжі. Весь холестерин, який ми з'їдаємо, ми отримуємо з тваринних продуктів - яйця (особливо жовтки), печінка, нирки і креветки особливо багаті на холестерин.

Холестерин необхідний організму для виробництва жовчі, травної кислоти, яка допомагає переробляти з'їдені жири. Також він використовується для виробництва стінок клітин і гормонів, наприклад острогу і кортизолу, а також для переробки вітаміну D.

Наш організм відмінно балансує рівень холестерину в крові - чим більше ми отримуємо з нашої дієти, тим менше його виробляє наша печінка. Проте, іноді холестерин може застоюватися в крові, збільшуючи ризик серцевих захворювань.

Надлишок холестерину в організмі людини призводить до утворення жовчних каменів, відкладенню холестерину на стінках судин, порушень обміну речовин.

Холестерин подорожує по організму за допомогою кров'яних речовин під назвою ліпопротеїни. Існує два типи цих перевізників холестерину - ЛВП (ліпопротеїн високої щільності) і ЛНП (ліпопротеїн низької щільності).

Холестерин ЛНЩ відомий, як "поганий" холестерин, так як він може залишатися в кровообігу, утворюючи жирні відкладення на стінках кров'яних судин. Вони можуть звузити артерії і привести до астеросклерозу, серйозного захворювання серця.

Низькомолекулярні ліпопротеїди малорозчинні та схильні до виділення в осад кристалів холестерину й до формування атеросклеротичних бляшок в судинах, тим самим підвищуючи ризик інфаркту або ішемічного інсульту, а також інших серцево-судинних ускладнень.

Холестерин ЛВЩ вважається "хорошим" холестерином, оскільки володіє здатністю очищати артерії від зайвого холестерину і повертати його в печінку для переробки. Тому необхідно заохочувати вироблення холестерину ЛВЩ і намагатися уникати ЛВЩ, що завдає шкоди.

Кількість хорошого і поганого холестерину в організмі залежить від типу жирів в нашій дієті. Існує три типи дієтичних жирів: насичені, мононасичені та полінасичені.

Насичені жири знаходяться у вершковому маслі і жирі - вони піднімають і середній рівень холестерину в крові, і рівень поганого холестерину.

Мононасичені жири, що знаходяться в оливковій олії, горіхах і дзернятах, навпаки знижують рівень поганого холестерину.

Полінасичені жири третього типу впливають по-іншому, але в основному вони знижують рівень холестерину ЛНЩ і заохочують утворення холестерину ЛВЩ. Гарними джерелами полінасичених жирів є жирна риба (риб`ячий жир) і рослинні олії.

Головне правило для контролю рівню холестерину в організмі: потрібно їсти менше жирів, які залишаються твердими при кімнатній температурі (вершкове масло, сало і жир), і больже жирів в рідкій формі (риб'ячий жир, оливкова олія, рослинні олії).

Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Охорона здоров`я»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Від Трипілля українці як солідаристи тяжіють до кооперативної співпраці, але у 1929 році більшовики перетворили на колгоспи та радгоспи численні сільськогосподарські товариства, машинові товариства, товариства спільного оброблення землі, тощо...”
Юрій Липа

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.