Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Українські дерев`яні церкви були збудовані у символічній формі кораблів та звернуті зі Сходу на Захід. Історично, українські церкви були побудовані з центральним нефом та двома боковими проходами. Це розділення споруди на три частини відповідає трьом догмам, або Божої Священної триєдності: духу, душі, та тілу людини. Багаточислені куполи та шпилі позначають щогли кораблю, а хрести на кожному вістрі розмежовують де бути вітрилам.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Почуття голоду і дотик жінки сприяють прийняттю більш ризикованих фінансових рішень

У світі науки 5643 перегляди

Опубліковано - 17.06.2010 16:26 | Всі новини | Версія для друку

Почуття голоду і дотик жінки сприяють прийняттю більш ризикованих фінансових рішень
Почуття голоду і дотик жінки сприяють прийняттю більш ризикованих фінансових рішень
Британські та американські науковці дослідили цікаві чинники прийняття ризикованих фінансових рішень.

Учені з університетського коледжу Лондона досліджували вплив обміну речовин на схильність людини до ризику.

У ході дослідження, вчені з'ясували, що, як і багато тварин, люди більш схильні ризикувати, відчуваючи почуття голоду при тривалій відсутності їжі.

"Ми показали, що ставлення людини до ризику особливо чутливе до поточного стану обміну речовин... Ми припускаємо, що така чутливість готовності приймати ризики до стану організму має суттєві наслідки як для економічних взаємодій в реальному світі, так і для поводження при розладах харчування і ожирінні ", - підсумовують автори статті.

Вчені запропонували 19 учасникам експерименту у віці 18-32 років 200 так званих лотерей, пар варіантів, що приносять деякий виграш, від нуля до 100 євро, із заданою ймовірністю. Учасники приймали рішення тричі: після 14-годинного голодування, коли їм дозволялося тільки пити воду, відразу після прийому їжі і через годину після нього. Дослідники використовували не тільки суб'єктивні оцінки відчуття голоду, дані самими учасниками, але й аналізи крові, що показують рівні гормонів, пов'язаних з обміном речовин і харчуванням.

Як встановили автори дослідження, після прийому їжі схильність людини до ризику істотно знижується разом з концентрацією в крові греліну, одного з гормонів, пов'язаних з голодом. Крім того, на ступінь її зміни впливає індекс маси тіла і відсоткова частка жиру в організмі піддослідних.

"Попередні дослідження в цій галузі не демонстрували прямий зв'язок між станом обміну речовин і фінансовою поведінкою людини. На їхню думку, біологія в цьому випадку може пояснити психологічні феномени, такі як ухилення від втрат, досліджувані в рамках сучасної економічної теорії", - підсумував Мікаель Сіммондс , керівник дослідження.

На початку травня вчені довели, що дотик жінки змушує людину ризикувати, у тому числі і у фінансових справах.

У своїй роботі вчені, Джонатан Левав і Дженіфер Арго з Колумбійського університету, задіяли групу добровольців обох статей, які повинні були брати участь у фінансових іграх, призом у яких була як віртуальна, так і реальна винагорода. При цьому перед початком гри всі учасники експерименту зустрічалися з одним з учених, чоловіком чи жінкою, який привітав їх дотиком до плеча, спини, рукостисканням або взагалі без фізичного контакту.

Після проведення серії фінансових ігор, вчені встановили, що дотик жінки змушує гравців обох статей брати на себе більше ризику у грі в надії отримати більшу винагороду.

Цей ефект був сильнішим у тому випадку, якщо жінка торкалася плеча і слабшим, якщо фізичний контакт являв собою рукостискання. При цьому фізичний контакт з чоловіком не призводив до такої зміни в поведінці.

Автори дослідження припустили, що цей ефект пов'язаний з відчуттям захищеності, яке виникає у дітей внаслідок материнського дотику. Саме воно, на думку вчених, змушує дітей пустувати і шукати пригод. Для перевірки цієї гіпотези вчені провели анкетування добровольців, в якому ті вказували ступінь відчуття захищеності за підсумками фінансової гри.

У результаті вчені встановили, що за прояв ризикованої поведінки дійсно відповідає відчуття захищеності, яке передається людям разом з дотиком жінки.

"Ці результати змушують припустити, що невеликого фізичного контакту достатньо для того, щоб вплинути на прийняття рішення людиною і її готовність до прийняття ризику", - говорять дослідники, повідомляє Кореспондент.net.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Той, хто проявляє жалість до ворога, безжалісний до самого себе”
Френсіс Бекон

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.