Аратта - На головну

18 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899-1902 роках, командир одного з загонів бурів українець Юрій Будяк, врятував від розстрілу одного молодого англійського журналіста. Згодом останній допоміг Ю.Будяку вступити до Оксфордського університету. В 1917 році Ю.Будяк працює в уряді Української Народної Республіки. В 1943 році Юрій Будяк помирає в радянському концтаборі. Англійського журналіста звали .... Уїнстон Черчілль....
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Вченим вперше в історії вдалося записати музику Сонця

У світі науки 11994 перегляди

Опубліковано - 21.06.2010 17:41 | Всі новини | Версія для друку

Вченим вперше в історії вдалося записати музику Сонця
Вченим вперше в історії вдалося записати музику Сонця
Астрономи Шеффілдського університету зафіксували звуки, які виробляло магнітне поле зовнішньої атмосфери зірки.

Астрономи Шеффілдського університету вперше в історії змогли записати надприродну музичну гармонію, яка виробляється магнітним полем у зовнішній атмосфері Сонця.

Науковці з'ясували, що величезні магнітні кільця, які відходять від зовнішніх шарів атмосфери Сонця, вібрують, ніби струни на музичному інструменті. Іноді вони звучать, як звукові хвилі, що проходять через духовий інструмент.

Використовуючи супутникові знімки цих кілець, що іменуються корональними і що знаходяться на відстані 60 000 миль від Землі, науковці змогли відтворити звучання, перевівши візуальну вібрацію в звуки і збільшивши частоту до тієї, яка сприймається людським вухом, повідомляє Daily Telegraph.

Корональні кільця беруть участь в процесі формування сонячних спалахів, які викидають в космічний простір заряджені частинки і створюють феномен, відомий як "космічна погода".

Коли активність Сонця підвищується, сонячні спалахи посилюються і викликають "космічний шторм", який може мати страхітливі наслідки на Землі, руйнуючи електричне устаткування, призводячи до перегрівання електростанцій і ушкоджуючи супутники.

Професор Фей-Зібенбюрген упевнений, що прослуховування музики Сонця допоможе встановити початок колосальної сонячної бурі, яку передбачають фахівці NASA на 2013 рік. На думку науковця, ці звуки можуть розповісти дуже багато що про фізичну природу Сонця і його корони. В університеті Шеффілда навіть стартував науковий проект "Сонячне світло".

Науковці були вражені, вперше почувши справжню музику Сонця. У неї - свої гармонія, хоч і трохи жорстка для звичного сприйняття. Але це, безперечно, - Музика. Науковці запевняють, що стали по-іншому дивитися на об'єкт своїх досліджень.


Довідка. Сонце

Сонце - центральна і єдина зірка Сонячної системи, навколо якої обертаються інші об'єкти цієї системи: планети і їхні супутники, карликові планети і їхні супутники, астероїди, метеороїди, комети і космічний пил. Маса Сонця становить 99,866% від сумарної маси всієї Сонячної системи. Сонячне випромінювання підтримує життя на Землі, визначає клімат.

Температура поверхні Сонця досягає 6000 K, тому Сонце світить майже білим світом, але через сильне розсіяння і поглинання короткохвильової частини спектру атмосферою Землі пряме світло Сонця біля поверхні нашої планет набуває жовтавого відтінку.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Майбутнє відкидає свою тінь назад”
Іоганн Гете

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.