Аратта - На головну

18 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Вчені виявили гігантську планету

У світі науки 5226 переглядів

Опубліковано - 9.07.2010 20:03 | Всі новини | Версія для друку

Вчені виявили гігантську планету
Вчені виявили гігантську планету
Астрономи за допомогою нової методики обробки даних спостережень виявили в сузір’ї Ліри, що за 727 світлових років від Землі, ознаки наявності планети біля зірки.

Відкрита планета у 15 разів важча за Землю. Новий метод дозволить у майбутньому виявляти планети з масою, що дорівнює земній, вважають вчені.

Більшість планет біля інших зірок, які вдається виявляти астрономам, належить до газових гігантів, які обертаються по дуже близьких до зірки орбітах. Планети з твердою поверхнею, подібні до Землі, вдається зафіксувати надзвичайно рідко, однак саме вони становлять найбільший інтерес, оскільки саме на таких планетах може існувати життя.

Автори дослідження Граціан Мацієвський з німецького університету Йєни і його колеги з Болгарії та Польщі використовували новий метод виявлення планет. Він заснований на вивченні коливань термінів настання і тривалості затемнень, коливань яскравості зірки при проходженні планети по її диску.

Наразі найлегшою відомою планетою вважається Gliese 581e, розташована біля зірки в сузір'ї Терезів, за 20,5 світлового року від Землі. Вона була відкрита у 2009 році за допомогою інструмента HARPS методом променевих швидкостей, тобто шляхом відстеження вкрай малих коливань у спектрі зірки, які виникають через її зміщення під впливом гравітації планети. Маса Gliese 581e складає 1,94 маси Землі.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що вчені виявили астероїд 1924 Теміс, розташований у поясі небесних тіл між орбітами Марса і Юпітера, який покритий найтоншою кіркою водяного льоду з частками органічних речовин. Це підтверджує теорію про те, що життя на Землю занесли астероїди.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ніколи нічого не замишляйте проти Росії, тому що на кожну вашу хитрість вона відповість своєю непередбачуваною дурістю ”
Отто фон Бісмарк

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.