Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Дослідники планують провести розвідку затонулих суден Вермахту

Невідоме 10468 переглядів

Опубліковано - 13.07.2010 10:35 | Всі новини | Версія для друку

Дослідники планують провести розвідку затонулих суден Вермахту
Дослідники планують провести розвідку затонулих суден Вермахту
У Чорному морі в роки Другої світової війни затонули два військові кораблі, на яких загинуло 7500 солдат Вермахту. Цю інформацію на конференції в Дрездені вперше оприлюднили представники Інституту археології НАН України.

Працівники департаменту підводної спадщини Інституту археології Національної академії наук України за 5 років досліджень встановили, що у період з 1941 по 1945 роки в Чорному морі затонули 441 військовий та цивільний корабель Німеччини. Ця інформація оприлюднена в «Енциклопедії морських катастроф», виданої Академією наук України.

Найбільш значні людські втрати були на суднах «Тея» та «Тотіла». Як повідомив у інтерв'ю Deutsche Welle голова департаменту підводної спадщини Сергій Воронов, кораблі затонули у травні 1944-го: «На кожному судні було у декілька разів більше людей, ніж на сумнозвісному «Титаніку». На «Тотілі», за приблизними даними, знаходилося 2900 солдат Вермахту, яких евакуювали з оточеного Севастополя. На «Теї» загинуло 4600 солдат Вермахту, яких також евакуювали з Криму».

Уп’ятеро більше загиблих, ніж на «Титаніку»

За словами Воронова, інформація про ці судна підтверджується документами з військових архівів СРСР. Тоді, у травні 1944-го, «Тею» та «Тотілу» атакували від 40 до 80 радянських бомбардувальників. Практично нікому не вдалося врятуватися. «Тея» затонула на глибині два кілометри у центральному районі Чорного моря.

Щодо «Тотіли», її знайшли нещодавно на глибині 96 метрів, каже Воронов. «У «Тотілу» потрапили 8 авіабомб. Судно сильно пошкоджено, тобто я вважаю, що обидва судна вже не цілісні об'єкти. Але те, що всередині залишилися рештки людей, а також документація, у тому числі штабна, яка б дозволила ідентифікувати особовий склад загиблого екіпажу, це безумовно».

Розвідку «Тотіли» – фактичного поховання 2900 солдат Вермахту – департамент планує розпочати вже у серпні. Дослідники сподіваються, що наступного року з’явиться можливість провести дослідження на «Теї».
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Невідоме»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Світ відповідав розмірам людини,
І людина була мірилом всіх речей”

Михайло Волошин

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.