Аратта - На головну

18 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовша печера на Україні носить назву «Оптимістична» і знаходиться на Поділлі - це гіпсова печера на глибині 20 м, протяжністю понад 230 км. Вхід до неї розташований поблизу села Королівка Борщівського району Тернопільській області. Це найдовша гіпсова печера у світі і друга за протяжністю, - вона поступається лише Мамонтовій печері в США...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Мова, якою розмовляє людина, може впливати на її ставлення до інших людей

У світі науки 6926 переглядів

Опубліковано - 14.07.2010 17:29 | Всі новини | Версія для друку

Ізраїльські араби менше асоціюють себе зі своїм етносом, якщо розмовляють на івриті
Ізраїльські араби менше асоціюють себе зі своїм етносом, якщо розмовляють на івриті
Ізраїльські й американські вчені спільно провели дослідження, в результаті якого встановили, що мова, якою розмовляє людина, може впливати на її думки.

У ході дослідження вчені працювали з арабами з Ізраїлю, які побіжно розмовляють і івритом, і арабською мовою, повідомляє Кореспондент.net.

Виявилося, що ізраїльські араби менше асоціюють себе зі своїм етносом, якщо розмовляють івритом, а не арабською.

Дослідники Шай Данцігер з університету Бен-Гуріон і Роберт Вард з університету Бангора висунули гіпотезу: "Араби, що перебувають в арабомовному оточенні, ставляться до арабів більш позитивно, ніж ті, хто розмовляє івритом".

Експеримент проводився за допомогою комп'ютерного тесту, відомого як тест неявних асоціацій, який часто використовується для вивчення забобонів.

Тест полягає в розподілі за категоріями слів, які з'являються на екрані комп'ютера, за допомогою натискання на одну з двох кнопок настільки швидко, наскільки можливо. Тест проходить у швидкому темпі, практично на автоматі, таким чином, щоб у випробуваного не було часу на роздуми.

Виверт полягає в тому, що слова, які з'являються, діляться на позитивні та негативні. Також з'являються єврейські імена, такі як Аві і Ронен й арабські, такі як Ахмед і Самір. Приміром, їх можуть попросити натискати літеру М, коли вони побачать арабське ім'я або слово з гарним значенням, і М, коли вони побачать єврейське ім'я або слово з поганим значенням.

Якщо випробуваний автоматично асоціює хороші слова з арабами і погані з євреями, то він зробить сортування швидше, ніж у тому разі, якщо це розходилося б з його поглядами.

У результаті експерименту виявилося, що добровольці легше асоціювали арабські імена з гарними словами і єврейські імена з поганими словами, при проходженні тесту арабською. А при проходженні тесту на івриті ця тенденція йшла на спад.

"Мова, якою ми говоримо, може змінювати наше ставлення до інших людей", - заявив Вард.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що іспанські вчені з каталонського університету імені Хайме I з'ясували, що люди, які з раннього дитинства розмовляють двома мовами, можуть значно швидше й ефективніше справлятися з рішенням розумових завдань.

В свою чергу, луцький медик Олександр Харченко виявив цiкаву закономiрнiсть: нешанобливе ставлення до рiдної мови... скорочує життя.

Від “Аратти”. Докази цього дослідження можна зустріти зовсім поруч і щодня, - українці, які розмовляють російською, більше схильні себе ототожнювати з росіянами. А україномовні українці більш схильно та з більшою довірою ставляться до людей, що розмовляють українською.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Кількатисячолітня безперервна традиція густонаселеної Пра-України... дає сучасним українцям доказ непорушності володіння своєю землею упродовж тисячоліть. Треба визволитися від змови істориків”
Юрій Липа

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.