Аратта - На головну

18 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Бердичів (Житомирська область) в костьолі Святої Варвари 14 березня 1850 року місцева красуня Евеліна Ганська була повінчана з Оноре де Бальзаком. В цьому ж містечку тривалий час жив Фредерік Шопен, окрім написання музики, він також керував роботами по реставрації тамтешнього органу...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Вчені наблизилися до розгадки полярних сайв Сатурну

У світі науки 5350 переглядів

Опубліковано - 5.08.2010 16:05 | Всі новини | Версія для друку

Полярні сяйва видимі одночасно над обома полюсами Сатурну. Зображення Jonathan Nichols, NASA, ESA, University of Leicester
Полярні сяйва видимі одночасно над обома полюсами Сатурну. Зображення Jonathan Nichols, NASA, ESA, University of Leicester
Астрономи виявили, що полярні сяйва на Сатурні пульсують з частотою приблизне одне "биття" за сатурніанський день.

Робота учених прийнята до публікації в журнал Geophysical Research Letters, а її короткий опис приведений в прес-релізі університету Лестера, співробітники якого брали участь в дослідженні.

Астрономи аналізували дані спостережень за Сатурном, зібрані телескопом "Хаббл" з 2005 по 2009 роки. Учені з'ясували, що полярні сяйва з'являються на полюсах планети з досить чіткою періодичністю. Нова інформація дозволяє пов'язати появу полярних сяйв з регулярною генерацією газовим гігантом радіовипромінювання.

Спочатку передбачалося, що радіовипромінювання з'являється унаслідок обертання Сатурну навколо своєї осі, проте пізніше від цієї версії відмовилися, оскільки частота випускання радіохвиль з часом змінювалася, і маловірогідно, щоб за такий короткий термін могло б сповільнитися або прискоритися обертання планети.

Деякі астрономи припускали, що радіохвилі можуть з'являтися в результаті попадання в атмосферу Сатурну заряджених частинок, що випускаються Сонцем. Цей процес також викликає полярні сяйва - коли заряджені частинки "стікають" уздовж ліній магнітного поля, що оточує планету, вони стикаються з молекулами атмосферних газів і примушують їх генерувати випромінювання. Доказом на користь такої версії стало б спостереження періодичності в появі полярних сяйв - саме це вдалося зробити авторам нової роботи.

На початку року були опубліковані знімки полярних сяйв, зроблені телескопом "Хаббл". Їх аналіз, зокрема, дозволив встановити, що сяйва на південному і північному полюсах відрізняються один від одного - північне менше за розміром, але при цьому інтенсивніше, ніж південне. Така асиметрія може пояснюватися нерівномірністю магнітного поля газового гіганту.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Там, де закінчується здоров'я, там, де закінчуються гроші, там, де закінчується здоровий людський розум, - там всюди починається християнство ”
Генріх Гейне

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.