Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Депутатам розповіли про “бєспрєдєл” “Нафтогазу”

Скандал 9354 перегляди

Опубліковано - 4.10.2006 18:25 | Всі новини | Версія для друку

Народний депутат України Андрій Деркач
Народний депутат України Андрій Деркач
Ситуація на паливно-енергетичному, і зокрема газовому, ринку України у 2005-2006 роках значно погіршилася.

Такого висновку дійшла парламентська слідча комісія з питань перевірки ситуації із забезпеченням енергоресурсами, звіт якої з трибуни Верховної Ради у середу зачитав її голова Андрій Деркач.

“Ситуація із забезпеченням енергоносіями, зокрема природним газом, споживачів України викликає серйозну стурбованість. У 2005 році контроль держави за станом справ у паливно-енергетичному комплексі України, зокрема у газовій галузі, системно не здійснювався”, - сказано у звіті.

Результатом такої ситуації члени комісії вважають “суперечливі дії та цілу низку помилок уряду, Міністерства палива та енергетики, НАК "Нафтогаз України”, а також хибну кадрову політику.

“Результатом незрозумілої та непрофесійної переговорної політики стало значне підвищення цін на імпортований природний газ”, - відзначив Деркач.

У звіті також йдеться про погіршення фінансового становища НАК “Нафтогаз України” та послаблення контролю органів державної влади за діяльністю за НАК та його дочірніх структур.

Зокрема, комісія виявила “неодноразові факти порушення НАК митних процедур при оформленні поставок в Україну або експорту енергоносіїв”.

“Більшість контрактів на постачання в Україну природного газу та його транзит територією України підписувалися непрозоро, з порушеннями визначеної законодавством процедури”, - також йдеться у звіті.

За результатами своєї перевірки, комісія радить встановити нульову ставку ПДВ для підприємств державної форми власності НАК "Нафтогаз України" по операціях з імпорту газу за зовнішньоекономічними контрактами.

З метою зменшення цінових пропозицій газу для населення та ЖКГ комісія рекомендує весь прибуток НАК від експорту та реекспорту газу у 2007 році направити на зниження цін на газ для населення та підприємств ЖКГ.

“Зберегти у проекті держбюджету запропонований рівень ренти за транзит газу територією України, використавши отримані кошти для надання субсидій незаможним верствам населення”, - йдеться у звіті.

НКРЄ також рекомендовано “терміново переглянути обґрунтованість і визначити зменшення граничного рівня оптової ціни на природний газ для потреб населення бюджетної сфери” та переглянути необхідність різкого підвищення тарифів на транспортування та постачання природного газу.

“Рекомендувати Кабміну терміново утворити робочу групу з питань підготовки нової концепції субсидування малозабезпечених верств населення по оплаті тарифів на комунальні послуги”, - сказано у висновку комісії.

Крім того, рекомендовано Мінпаливенерго розробити систему попереднього контролю контрактів, угод, договорів, які готуються для підписання НАК “Нафтогаз України”.

Комісія також направила до правоохоронних органів низку матеріалів щодо можливих фактів зловживань, виявлених нею у енергетичній сфері.

Голова парламентської комісії з питань перевірки ситуації із забезпеченням енергоресурсами Андрій Деркач самовільно вніс корективи до звіту комісії.
Народний депутат України Микола Сивульський
Народний депутат України Микола Сивульський
Із таким звинуваченням виступив член слідчої комісії, депутат від фракції БЮТ Микола Сивульський.

“(Звіт), розповсюджений у залі, проголосований усіма, представниками всіх політичних сил і раптом голова комісії від свого імені вносить корективи і говорить, що це у 2005 році відбулося”, - зазначив Сивульський.

“Та у 2004 році були процеси вкрай негативні, ми не акцентували увагу, коли це відбувалося”, - додав він.

У свою чергу, екс-голова “Нафтогазу України” Олексій Івченко назвав звіт слідчої комісії “політичним замовленням”.

“Він не відповідає дійсності і виглядає абсолютно тенденційним і політичним замовленням. Тому що перекручувалися цифри, перекручувалися факти, які не відповідали дійсності”, - заявив Івченко.

Від “Аратти”: те, що звіт комісії був злегка заангажований на “класові позиції” - й так кожному зрозуміло. Бо ж як доповідатиме представник правлячої більшості про “подвиги” посадових осіб, які нині повернуті у свої крісла від коаліційного мандату? Напевно, що представник тієї ж більшості аж ніяк не буде, бо собі - не ворог. Із іншого боку завертає на себе увагу новітня тенденція парламенту, так би мовити “фішка демократії” від регіоналів: слідчі комісії очолюють виключно представники правлячої більшості. Чим вам не комуністична демократичність, коли взагалі існував “непорушний блок комуністів й безпартійних”? А може скоро він повстане:СПУ та “Регіони” самораспустяться й буде антикризова коаліція комуністів й безпартійних. Як колись, у молоді роки більшості коаліціянтів.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Скандал»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ваша так звана релігія діє як опій: вона заманює і приглушує болі замість того, щоб надати сили”
Новаліс

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.