Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Затримання львівського історика ініціював Хорошковський

Скандал 6796 переглядів

Опубліковано - 9.09.2010 17:40 | Всі новини | Версія для друку

Затримання львівського історика ініціював Хорошковський
Затримання львівського історика ініціював Хорошковський
Співробітники СБУ повідомили директору Національного музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького", що підставою для його затримання є усна вказівка Хорошковського.

Голова СБУ Валерій Хорошковський особисто дав вказівку затримати історика Руслана Забілого.

Про це йдеться в повідомленні Центру досліджень визвольного руху.

Так співробітники СБУ повідомили Забілому, що підставою для його затримання є "усна вказівка керівника Служби Валерія Хорошковського".

"Причина - перешкодити на надуманих підставах роботі із раніше розсекреченими матеріалами і таким чином обмежити їх поширення", - зазначається в документі.

Також в документі зазначається, що у Забілого вилучено приватний ноутбук і 2 зовнішніх жорстких диски. Там містилися електронні копії історичних матеріалів і його наукові дослідження.

"СБУ переконувало директора Нацмузею покинути історичні студії і йти працювати вчителем в школу, цікавилося контактами із закордонними науковцями, чи може надати докази, що тема його досліджень не є державною таємницею", - зазначається в повідомленні.

Прес-служба також додає, що Забілий пише про стратегію і тактику УПА.

В свою чергу Забілий в четвер подав скаргу на ім'я Голови СБУ з вимогою пояснити дії співробітників служби і негайно повернути приватні речі.

"Я звертаюся до вас, шановні журналісти, допомогти спільними зусиллями припинити цензуру та тиск, які поширилася вже на історію та істориків", - також звернувся Забілий до журналістів.

В свою чергу екс-директор архіву СБУ Володимир В'ятрович прокоментував заяву СБУ про те, що вони встановлюють коло осіб, яким призначалася "таємна" історична інформація від Забілого.

"Я як законослухняний громадяни допомагаю слідству і говорю - ця інформація призначалася історикам, журналістам, громадянам, всім, хто цікавиться правдивою історією України", - зазначив В'ятрович.

"Співробітники СБУ не лише намагаються приховувати злочини сталінізму, але й використовувати його практику сьогодні, наче за вікном не 2010, а 1937", - додав він.

В'ятрович переконаний, що "полювання на істориків" - все це ланки одного ланцюга, поряд із цензуруванням підручників з історії та припинення доступу до архівів.

"Я раджу владі витрачати кошти платників податків не на "спецоперації" із затриманням науковців, а зосередити свої зусилля на боротьбі із шпигунами і корупціонерами", - наголосив він.

Як відомо, співробітники СБУ вилучили в історика, директора Львівського Національного музею меморіалу пам'яті жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького" Руслана Забілого всі матеріали, що стосувалися діяльності ОУН-УПА та порадили йому "подумати про сім'ю". Про це заявив сам Забілий. Нагадаємо, перед цим про його затримання повідомили у Центрі досліджень визвольного руху. За словами самого науковця, він був затриманий на 14 годин.

Відзначимо, раніше у Центрі досліджень визвольного руху заявляли, що історика Забілого затримали за роботу з розсекреченими документами.

Пізніше у Службі безпеки заявили, що затриманий науковець є співробітником СБУ і був затриманий за намір розголосити державну таємницю. За цим фактом спецслужба вже порушила кримінальну справу.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Скандал»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Тільки осягнувши минуле, люди будуть здатні на пророцтва, що спрямовані в майбутнє”
Дмитро Волкогонов

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.