Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовший духовий музичний інструмент в світі - це трембіта, — конічна дерев’яна труба без бокових отворів. ЇЇ довжина може досягати чотирьох метрів. Діапазон трембіти — дві з половиною октави. Її звуки чутно більш ніж за десять кілометрів. Цей традиційний для жителів українських Карпат інструмент і досі використовується. Трембітарі сповіщають горян про важливі події. Якщо Ви включите до програми своєї подорожі один з фестивалів краю, то обов’язково познайомитеся з незвичайним інструментом.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У Херсоні регіонали не отримають переконливої перемоги

Вибори-2010 Регіон: Херсонська область 8859 переглядів

Опубліковано - 28.09.2010 14:55 | Всі новини | Версія для друку

У Херсоні регіонали не отримають переконливої перемоги
У Херсоні регіонали не отримають переконливої перемоги
У Херсоні основними фаворитами на майбутніх виборах міського голови є чинний мер Володимир Сальнодо(ПР) і лідер «Третьої сили» Андрій Путілов.

Про це сьогодні в Херсоні на презентації результатів соціологічного дослідження, проведеного Центром досліджень проблем громадянського суспільства (Київ), сказав директор центру Віталій Кулик.

За його словами, за Сальдо готові проголосувати 17,5% опитаних жителів міста, а за Путілова - 16,8%. При цьому, як зазначив Кулик, якщо не буде включено адмінресурс, саме Путілов може виграти вибори мера Херсона з відривом у 4-6,5%.

У кандидата від Союзу лівих сил Владлена Гіріна 10,9% підтримки серед опитаних жителів Херсона, у представника партії «Вітчизна» Ігоря Семенчева - 9,3%. П`ятірку лідерів замикає кандидат Української морської партії Олена Ротова (5,4%).

Решта кандидатів (включаючи тих, хто може заявити про себе з початком кампанії) не мають серйозної електоральної бази.

За словами Кулика, опитування стало частиною великого дослідницького проекту, який охоплює обласні центри півдня та південного сходу України. Головна мета дослідження: визначити, наскільки нова влада буде готова до реформи місцевого самоврядування і наскільки будуть якісні її рішення. На першому етапі проекту, зазначив експерт, потрібно змоделювати, хто стане біля керма міст і якою буде політдізайн міськрад. На другому етапі - оцінка якості програм кандидатів. Третій - модель місцевої влади після для виборів 31 жовтня.

Фактично, зазначив Кулик, Херсон показує один з найбільш високих показників явки виборців: 55,9% опитаних точно прийдуть голосувати, а 24,4%, швидше за все, будуть голосувати. Якщо врахувати, за його словами, що загальна оцінка явки по Україні становить від 56% до 61%, то показники Херсона явно вказують на інтерес виборців до процесу.

Згідно з результатами первинного дослідження, більше 60% жителів Херсона вважають, що ситуація в місті розвивається в неправильному напрямку, що свідчить про наявність потужного рівня невдоволення місцевою владою. Однак близько 20% стійко підтримують нинішнє керівництво міста.

Як зазначив Кулик, особливістю Херсона є те, що за очевидною незадоволеністю ситуацією в місті частина виборців не хоче змін (будь-яких). Фокус-групи показали, що одна третина херсонців не хоче нічого змінювати, тому що «буде ще гірше». Ці настрої екстраполюються на загальне ставлення виборця і влади. Громадяни замикаються зі своїми проблемами в собі, не вірять органам місцевого самоврядування, не хочуть самоорганізовуватися, проявляти ініціативу, поглиблюється дистанція між владою і громадянами, зазначив Кулик.

За його словами, навіть серед прихильників чинного мера Сальдо 34,3% вважають, що ситуація в місті розвивається в неправильному напрямку. По суті, сказав експерт, йдеться про те, що вони інерційно підтримують нинішню владу, оскільки не бачать їй альтернативи. Проте, додав Кулик, потрібно відзначити і той факт, що серед прихильників опозиційних кандидатів налічується до 20% тих, хто вважає ситуацію в місті нормальною.

Згідно з опитуванням, лідером антирейтингу в Херсоні є Ротова (33,8% респондентів за будь-яких обставин не будуть за неї голосувати). У Сальдо цей показник дорівнює 31,7%, а у Гіріна - 22,6%. Водночас, Путілова гарантовано не підтримають 10,5%. Найменший антирейтинг спостерігається у Семенчева - 7,1%.

Таким чином, зазначив Кулик, основна інтрига нинішніх виборів розгортається між Сальдо і Путіловим, а решта кандидати помітно відстають від цього тандему. Однак якщо у Сальдо існує високий антирейтинг (31,7%), навіть частина його прихильників не задоволені політикою, що проводиться в місті (34,3%), то у Путілова антирейтинг - 10,5% та існує простір, де можливе розширення власної електоральної бази.

Найбільше перетин електорату Путілова - з електоратом Сальдо (18%), Гіріна (11%) та Семенчева (10%). Водночас Путілов міг би претендувати на 23% голосів Семенчева, 24% Гіріна, 18% Ротової і 17% Сальдо. З урахуванням інших кандидатів теоретична електоральна ніша Путілова оцінюється в 23-25%, що приблизно відповідає кількості респондентів, які позитивно оцінюють його діяльність (26%).

Як сказав Кулик, слід враховувати і впевненість електорату в своїх кандидатів. Фокус-групи показали, що виборці Сальдо тільки у 5 з 10 випадків впевнені, що проголосують за чинного мера, тоді як електорат Путілова - у 8 із 10 випадків.

За словами експерта, особливо слід відзначити програми кандидатів у мери. Їх зміст (порівняно з 2006 р.) істотно покращився. Йдеться про те, що вони «заземлені» на проблематику територіальної громади, у програмах стало більше конкретики і цифр, зникли популістські обіцянки, партії відновили спілкування з виборцем, зазначив Кулик.

Згідно з опитуванням, рейтинг політичних партій - суб`єктів майбутньої виборчої кампанії до міської ради Херсона такий: Партія регіонів - 25,5% голосів респондентів, «Третя сила» (Путілов) - 9,6%, БЮТ-«Батьківщина» - 6,6%, «Вітчизна» (Семенчев) - 5,2%, КПУ - 5,2%, Союз лівих сил (Гірін) - 3,7%, Українська морська партія (Ротова) - 3 %. При цьому є певні шанси потрапити до міськради у Республіканської християнської партії (Сергій Кириченко) - 2,5%.

Більшість цих політичних сил орієнтовані на персоналії кандидатів у мери, які й забезпечують своєю присутністю рейтинг тієї чи іншої партії. «Так, після виключення із закону про місцеві вибори положення про створення іменних блоків відомим міським політикам було складно проводити ребрендинг і партизувати. Але, як показують результати дослідження, вони з успіхом вирішили це питання», - зазначив Кулик.

За його словами, за умови, що 38 з 76 депутатів міськради будуть обиратися за мажоритарними округами, у Партії регіонів є можливість сформувати найбільш велику фракцію. Однак для створення більшості в міськраді Херсона «регіоналам» необхідно буде об`єднатися з «Третьою силою», Союзом лівих сил, «Вітчизною», Української морської партією чи КПУ. При цьому, у разі конфлікту між Партією та цими партіями (а такий існує) опозиційні до Сальдо (якщо він стане мером) партії можуть піти на створення стійкого опозиційного об`єднання. У результаті міськрада не буде достатньо керованою, сказав Кулик.

Дослідження проводилося 15-24 вересня. Було опитано 1200 жителів Херсона старше 18 років згідно з репрезентативною стратифікованою вибіркою. Форма опитування: особисте інтерв`ю «обличчям до обличчя» («face to face») за попередньо визначеним маршрутом встановленим кроком. Похибка вибірки - + / -2,82%.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Вибори-2010»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Історія вчить лише тому, що вона ніколи нічому не навчила народи”
Георг Гегель

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.