Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень - це «Щедрик», народна пісня, записана українським композитором Миколою Леонтовичем. Світ знає її як Carol of the Bells або Ring Christmas Bells. На Youtube різні виконання «Щедрика» набирають мільйони переглядів...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Хроніки демократичного вибору. Окрім адмінресурсу - ніяких див

Вибори-2010 6171 перегляд

Опубліковано - 30.09.2010 11:29 | Всі новини | Версія для друку

Хроніки демократичного вибору. Окрім адмінресурсу - ніяких див
Хроніки демократичного вибору. Окрім адмінресурсу - ніяких див
Влада намагається повернути систему, коли кандидатури на посаду мерів призначалися в Адміністрації Президента.

Таку думку директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко висловив на прес-конференції в УНІАН.

«Мені ці вибори нагадують, незручно навіть згадувати, 1996-й або 2002 рік», - зазначив він, підкресливши, що в той час Адміністрація Президента складала таблиці: в яких містах хто буде переможцем місцевих виборів.

«Це будуть нещадні і дуже нечесні вибори», - переконаний експерт.

У той же час, за його словами, сьогодні так звана «санкція влади» на місцевих виборах – це далеко не те, що було в 2002 році. Небоженко підкреслив, що на сьогодні заручитися підтримкою влади змогло одночасно кілька кандидатів.

«Раніше були «шахматки», які заповнювалися кандидатурами в Адміністрації Президента, і вони працювали. Зараз існує багато домовленостей, але Партії регіонів, за великим рахунком, все одно, хто стане мером – головне лояльність. В адміністрації не відносяться однозначно до висунення за партійною ознакою. Вони явно зроблять ставку на сильного», - додав Небоженко.

Координатор проекту MESTNYE.com Павло Карайченцев проілюстрував такий підхід влади до виборів у Кременчуці. За його словами, там чинний мер Микола Глухов перейшов з партії «Єдиний Центр» у Партію регіонів, щоб заручитися підтримкою влади, але обіцяної підтримки не одержав. «Вхід у «регіони» не рятує мерів, старих чиновників на місцях. Висунувши від себе мера Кременчука Глухова, Партія регіонів навіть не поставила його в список, всіляко дистанціювавшись від нього і пов`язаних з ним проблем. Не виключено, що вони вичікують, і коли стане ясно, що Глухов не проходить і підтримають його опонента нардепа Олега Бабаєва, який більше відповідає інтересам влади в сильному мерові», - зазначив Карайченцев.

Він вважає, що в Партії регіонів тих, хто програє, просто «списують з рахунків». За словами експерта, «висунення не означає, що хтось рятуватиме таких мерів».

За даними опитувань, повідомив Карайченцев, рейтинг Глухова - в районі 18%, в Бабаєва - 24%. «І інші кандидати не видно кого підтримають на фініші, залежатиме від динаміки», вважає експерт.

Він також повідомив, що за підсумками опитування Центру муніципальних експертиз, проведеного у вересні методом телефонного інтерв`ю, рейтинг Бабаєва становить 23%, Глухова – 19%.

«Така ситуація склалася і в Ужгороді, де чинний мер Сергій Ратушняк заручився підтримкою губернатора від Партії регіонів, а його головний опонент Віктор Погорєлов, екс-мер Ужгороду часів Леоніда Кучми йде від партії «Нова Політика» Володимира Семиноженка, а Партія регіонів висуває кандидата, котрий не встиг навіть інформувати про себе. Кого підтримати - виберуть на фініші. Ратушняку відмовити не могли, Погорєлова відкрито підтримати теж, щоб не одержати у вороги Ратушняка. Виберуть перед фінішем», - підкреслив експерт.

Кажучи про вибори в місті Комсомольськ, Карайченцев зазначив, що через призначення на посаду виконуючого обов`язки голови Київської міськдержадміністрації Олександр Попов практично втратив вплив у Комсомольську, де він довгий час був мером. Кайраченцев зазначив, що нинішній мер міста Сергій Супрун – колишній заступник і ставленик Попова - не має того рівня підтримки, якою користується сам Попов.

«Сергій Супрун кампанію так і не розпочав, Олександр Попов не приїхав підтримати його своїм авторитетом, хоча й домовився про те, що Супруна висуне Партія регіонів. Визначальною стала позиція Полтавського ГЗК - містотвірного підприємства», - зазначив він. За словами експерта, менеджмент комбінату за три місяці до виборів розпочав кампанію з просування в мери заступника генерального директора Полтавського ГЗК зі стратегічного розвитку Дмитра Бикова – він виявився єдиним опонентом чинного мера і завдяки ресурсу ГЗК є найбільш імовірним переможцем у мери. Бикова висунула СПУ, яка близька до чинної влади, додав Карайченцев.

Крім того, він повідомив, що за підсумками опитування, проведеного методом телефонного інтерв`ю в середині вересня компанією «Соціополіс», рейтинг чинного мера Супруна становить 23%, заступника директора Полтавського ГЗК Бикова - 21%, інші кандидати набирають менше 5% голосів.

Карайченцев також зазначив, що інша ситуація склалася в Харкові. «Зарівнювання ситуації в Харкові привело до поляризації, коли вибори звелися до протистояння двох кандидатів: Геннадія Кернеса і Арсена Аавакова. Інших, хто міг би серйозно вклинитися в це конфлікт, просто немає. Те, що пану Олександру Ярославському не дали піти в мери, посилило позиції Арсена Авакова, котрий, хоч і висунутий «Батьківщиною», збирає різні антикернесівські голоси» - зазначив він. За словами експерта, враховуючи, що з ряду причин особистий антирейтинг Кернеса «зашкалює», «мобілізований увесь потенційний електорат – сьогодні він уперся в стелю – 34%»

Карайченцев підкреслив, що тільки на тому, що інших опозиційних кандидатів немає, не ведучи кампанію, екс-губернатор Аваков стартує з рейтингом 23%. Приміром, за його словами, народний депутат від КПУ Алла Александровська збирає 9% голосів.

«Авакова позитивний баланс довіри/недовіри, що відкриває можливості і перспективи зростання - такі результати опитування, проведеного Інститутом регіональної політики (Харків) у середині вересня», - повідомив експерт.

За словами Карайченцева, Кернесу допомагає те, що він спирається на рейтинг Партії регіонів. Аваков, навпаки, дистанціювався від політичного підгрунтя.

У свою чергу, політолог Небоженко сумнівається, що Авакову вдасться стати мером Харкова, незважаючи на високий рейтинг підтримки. «Йому просто не дадуть ним стати, в Харкові адмінресурс, як ніде, сильний», - вважає експерт.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Вибори-2010»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Нація або спільнота людей, що не використовуватиме свій інтелект, уважається за тварин, котрі не мають інтелекту взагалі. Таких людей можна використовувати як робочу худобу або матеріал залежно від вибору чи уподобань”
Таємна доктрина так званої «Більдерберзької групи»

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.