Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в місті Батурин (Чернігівська область) 5 листопада 1702 року у генерального писаря Пилипа Орлика народився син Григор. Згодом вони будуть змушені покинути Україну. Пилип Орлик буде гетьманувати понад тридцять років, але більша частина його гетьманства пройде в еміграції. Григор Орлик стане визначним державним і військовим діячем Франції, генералом і довіреною особою короля Людовіка XV, отримає графський титул і велику кількість європейських нагород. В 1747 році Г.Орлик одружиться на Луїзі-Олені де Брюн де Дентельвіль і стане володарем значних земель у Франції. Під Парижем він буде мати замок. В середині ХХ ст. на землях, що колись належали Григору Орлику буде побудований міжнародний аеропорт “Орлі”...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Науковці закликають ВР визнати Голодомор 32-33 років актом геноциду до чергової дати вшанування пам`яті загиблих

Національне питання 12745 переглядів

Опубліковано - 17.10.2006 00:49 | Всі новини | Версія для друку

Померла дитина на вулиці Харкова. 1933 р. Фото інж. А.Вінербергера
Померла дитина на вулиці Харкова. 1933 р. Фото інж. А.Вінербергера
Парламент має визнати голодомор в Україні у 32-33 роках минулого століття актом геноциду ще до 25 листопада, тобто до чергової дати вшанування пам'яті загиблих. З такою ініціативою виступили науковці, історики та деякі парламентарі.

Ініціатори ідеї юридичного визнання геноциду проти українського народу сподіваються і на бюджетну підтримку для будівництва наступного року меморіалу пам'яті жертв Голодомору, повідомоляє 5 канал.

Верховна Рада України має визнати голодомор 32-33 років актом геноциду проти українського народу. Цю тезу історики, вчені та деякі політики повторюють уже п'ятнадцять років поспіль. Політико-правова оцінка Голодмору - досі в стані законопроекту. Хоча парламенти десятьох країн світу вже проголосували за визнання Голодомору навмисним знищенням українців. За два роки - 75-та річниця із дня трагедії. До цього часу визнати факт геноциду має не тільки український Парламент, а й міжнародна спільнота - стверджують політики.

Геннадій Удовенко, народний депутат України:
"Ми повинні інтенсіфікувати на міжнародному рівні визнання геноциду, особливо в ООН. Із-за позиції Росії на жаль ООН не хоче визнавати це як геноцид українського народу. Росія переймається на себе, що нібито вона винна. Ні ми не звинувачуємо Росію. Ми звинувачуємо тоталітарний сталінський режим."

Пам'ятний знак жертвам голодомору - це єдине, чим поки що держава вшанувала пам'ять загиблих у 32-33 роках кількох мільйонів людей. Цього року в Україні, особливо у столиці відбулося надзвичайно багато круглих столів та зібрань, ухвалили численну кількість звернень до ООН.

Втім, вчені й досі переконані - міжнародна спільнота Київ поки що не почула. Організація об'єднаних націй вимагає більше інформації та документальних доказів.

Микола Жулинський, нацрада з питань культури й духовності:
"Дуже багато зроблено підготовчого процесу, який нам дозволяє все org.uaтаки говорити що впливові країни світу поставляться із розумінням до цієї проблеми, але треба працювати, це дуже велика робота. Треба роз'яснювати, треба нести світу цю правду, треба дати фільми й документи."

Політики сподіваються, що цього року з держбюджету нарешті виділять кошти на будівництво пам'ятного меморіалу жертвам голодомору. У проекті - це має бути пам'ятник, музей та науково-дослідний інститут.

Ющенко доручив активізувати роботу щодо визнання Голодомору актом геноциду

Президент України Віктор ЮЩЕНКО доручив Міністерству закордонних справ активізувати роботу щодо визнання міжнародною спільнотою Голодомору 1932-1933 років в Україні як геноциду українського народу та однієї з найбільших трагедій в історії людства, повідомляє helsinki.org.ua.

Про це йдеться у відповідному указі Президента, повідомляє офіційне Інтернет-представництво глави держави.

В.ЮЩЕНКО доручив вивчити питання щодо можливості спорудження пам`ятників і встановлення пам`ятних знаків в іноземних державах про Голодомор 1932-1933 років в Україні.

Президент розпорядився забезпечити проведення закордонними дипломатичними установами України заходів, пов`язаних з відзначенням у 2006 році Дня пам`яті жертв голодоморів та політичних репресій, а також участь представників дипломатичного корпусу іноземних держав в офіційних заходах, які проводитимуться в Україні.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Національне питання»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Світ відповідав розмірам людини,
І людина була мірилом всіх речей”

Михайло Волошин

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.