Аратта - На головну

4 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


15% росіян і 8% українців називають себе «радянськими людьми» – опитування в Україні та Росії

Національне питання 7663 перегляди

Опубліковано - 17.11.2010 03:44 | Всі новини | Версія для друку

15% росіян і 8% українців називають себе «радянськими людьми» – опитування в Україні та Росії
15% росіян і 8% українців називають себе «радянськими людьми» – опитування в Україні та Росії
80% українців та росіян вважають себе патріотами, але розуміють патріотизм по-різному.

За даними української соціологічної групи «Рейтинг» і Всеросійського центру вивчення громадської думки, в Україні патріотами себе називають передовсім мешканці західних, центральних і північних областей, а в Росії – Москви та Санкт-Петербурга.

Найбільш патріотично налаштовані як в Україні, так і Росії люди старшого віку. Тим часом більшість молоді не розуміє поняття патріотизму. Для половини українських і російських респондентів справжній патріотизм – це повага до традицій, зміцнення родини і виховання дітей. А ще патріотизм для опитаних, а таких серед українців більше, ніж у Росії, виявляється у підтримці на виборах патріотичних сил.

Однакова кількість людей в обох державах (близько 60%) ідентифікують себе передусім як громадяни своєї країни. Однак у Росії, за даними Всеросійського центру вивчення громадської думки, за два останні роки таких людей стало менше на 12%. Третина українців та росіян на запитання «Ким вони є?» відповіли: «людина». Це означає, каже український культуролог Тарас Возняк, що люди розгублені і не знають, ким вони є насправді.

«З огляду на останні політичні ситуації, багато хто хитнувся в інший бік, це при тому, що ідентичності є різні: етнічна, державницька, мовна, релігійна», – зауважує Возняк.

Якщо українці гордяться своєю батьківщиною і землею, на якій живуть, а таких третина, то майже половина росіяни – історичним минулим, літературою, мистецтвом, військовою силою. Українці пишаються великими людьми нації, державою, духовністю і українською мовою. А ще більше ніж 20% респондентів в Україні горді зі своєї працьовитості, вміння господарювати, берегти і шанувати фольклор, свята, віру, релігію.

Для обох народів, а згідно з опитуванням це майже кожен десятий, важливими є прапор, герб і гімн держави, а ще шанування могил предків і пам’ять про рідних.

Патріотичні почуття виховуються в родині, школі, рідною мовою, наголосив у розмові з Радіо Свобода головний редактор культурологічного часопису «Ї» Тарас Возняк. Бо спроби створити примусово російськомовних патріотів радше будуть невдалими, бо це будуть просто неукраїномовні українці, наголосив культуролог.

А ще 15% опитаних росіян далі називають себе «радянськими людьми», в Україні таких 8%, переважно це мешканці південних областей.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Національне питання»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ми захоплюємося старовиною, але живемо сучасністю ”
Овідій

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.